Kiinteistömarkkinat vetävät jatkossakin

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Asuinalueet ja asumisvinkit Asuntomarkkinoilla lama? Kiinteistömarkkinat vetävät jatkossakin

LINKKI

LakuPekka
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 25.11.2006
Kirjoituksia: 6
Vastauksia: 394

Heippa,

Minulla on kokemusta Espanjan kiinteistömarkkinoista 80 – luvun puolivälistä saakka ja hankin tuolloin ensimmäiset kiinteistöni. Tutustuin sen aikaisiin suuriin rakentajiin, kiinteistövälittäjiin sekä pankkiireihin ja sama trendi jatkuu edelleen.

Haluaisin kuvata subjektiivisen näkemykseni kiinteistömarkkinoiden tulevasta kehityksestä. Peilaan asioita Aurinkorannikon kautta, koska se tuntuu olevan tärkeää Orkin lukijoille:

1) Korot, jotka ovat nyt tapissaan, alkavat pikku hiljaa laskea, jolloin Espanjan kiinteistömarkkinat alkavat piristyä noin kahden vuoden viiveellä. Perustelen tämän laskuoletuksen sillä, että USA:ssa korot ovat jo alenemaan päin.

2) Mikäli valta vaihtuu tulevana keväänä ja PSOE tipahtaa vallankahvasta, niin tällä on ollut aiemmin positiivinen vaikutus Espanjan talouteen ja vaikuttanee viiveellä kiinteistömarkkinoihin positiivisesti. Jos valta ei vaihdu, niin vaikutus on melko neutraali.

3) Paljon on puhuttu sodanjälkeisen sukupolven invaasiosta Euroopan eteläisille alueille ja uskon, että Espanja saa tästä ”kakusta” reilun osuuden, mikä taas vaikuttaa positiivisesti kiinteistömarkkinoihin seuraavien 10 vuoden aikana.

4) Kaavoitus (PLAN GENERAL DE ORDENACIÓN URBANA) on ollut jumissa Marbellan korruptioskandaalin takia Andalusiassa ja vuoden 2008 alusta palataan taas normaaliin kaavoitustilanteeseen, mikä aktivoi kiinteistömarkkinoita. Rakentaminen on vähentynyt sen takia, ettei rakennuslupia ole myönnetty.

5) Varallisuus lisääntyy vauhdilla ns. vanhoissa Itä-Euroopan maissa ja osa siitä kanavoituu Espanjan kiinteistömarkkinoille lisääntyneenä kysyntänä. EU:hun liittyi hiljattain 100 miljoonaa asukasta ja puolet asuu ns. ”kylmillä ja synkillä” -alueilla, mikä luo kysyntää kiinteistömarkkinoille. Myös venäläiset ostavat edelleen Marbellan alueelta kiinteistöjä.

6) Britannian ja Irlannin talous näyttää pysyvän vahvana, mikä heijastuu siihen, että heidän valuuttansa pitää pintansa jatkossakin euroon nähden. Edelleen he pitävät Espanjaan edullisena asuinpaikkana asua ja ulkomaisten kiinteistöostajien peruskysyntä on taattu tätä kautta. Näiden ostajien osuus tuskin kuitenkaan kasvaa jatkossa ja myös saksalaiset ostavat muualta Euroopasta, etenkin sellaisista paikoista, jotka ovat ns. automatkan päästä heidän kotimaastaan. Toisin sanoen Englannin, Irlannin ja Saksan markkinoiden ostajat ovat edelleen tärkeitä, mutta ei kasvava ryhmä. Kasvu tuleekin muualta Euroopasta, jopa Etelä-Ameriikasta sekä myös uusien ns. virallisten maahanmuuttajien kautta.

7) Espanja panostaa edelleen voimakkaasti Andalusiaan, jotta se olisi jatkossakin houkutteleva turismin kohde, kuten lentokenttien massiiviset investoinnit, AVE pikajuna, Malagan metro ja lentokentän laajennus, junayhteys Fuengirolasta Esteponaan, Antequeran lentokenttä, uudet moottoritiet, useat suuret huvivenesatamat ja golf-kentät jne.

Lisäksi jokainen kaupunki ehostaa ympäristöään ja paikat siistiytyvät vauhdilla. Tämä merkitsee sitä, että muiden kilpailevien maiden on myös ”juostava” entistä kovempaa pysyäkseen mukana kilpailussa. Espanjalla on se vahva valtti se, että talous on hyvässä vedossa ja sillä on varaa tehdä megaluokan infrastruktuuri-investointeja.

8. Vanhat perustekijät vaikuttavat taustalla edelleen vahvoina kysyntää ylläpitävänä voimana, kuten Euroopan paras ilmasto, aurinkoa 330 vuorokautta vuodessa, lyhyet lentomatkat, toimiva infrastruktuuri, turvallinen ympäristö, lainsäädäntö, jossa mm. omistusoikeus selkeää, positiivinen asenne maahanmuuttajiin, suhteellisen edullinen paikka elää verrattuna muuhun Eurooppaan jne.

9) Tulevaisuudessa maiden välinen kommunikaatio kehittyy edelleen ja sitä kautta etäisyys menettää merkitystään, mikä mahdollistaa etätyön ja helpottaa työtätekevien ihmisten muuttamisen Aurinkorannikolle. Tämä osaltaan nostaa kysyntää kiinteistömarkkinoilla. (Esimerkkinä suomalaisen koulun saama lukiolupa, joka on jo tuonut nuoria perheitä ja osa heistä tekee etätyötä ja nyt he voivat suunnitella pysyvää integroitumista rannikolle.)

10) Espanjan sisäinen markkinakysyntä/paine on edelleen valtaosin purkamatta ja perheet tarvitsevat reilusti lisää tilaa ja nuoret perheet omia asuntoja. Pienikin kysynnän lisäys/muutos tarkoittaa miljoonia rakennettavia kerrosneliöitä.

Uhkatekijänä näen sen, että mahdollinen kuivuus lisääntyy, jolloin vesihuolto raahaa perässä, mutta tähänkin on olemassa tunnettuja konsteja, jos vain tahtoa ja halua riittää.

Periaatteessa en näe mitään sellaista tekijää, joka romauttaisi markkinat, toki ylihintaiset hintapyynnöt ovat historiaa ja nyt eletään seuraavat pari vuotta tasaisempaa ja normaalia aikaa, kunnes taas lähdetään uuteen nousuun.