Kielen puhtaudesta ja ’puhtaudesta’

Uusimmat Keskustelu Opiskelu, työnteko ja yrittäminen Kielikulma El castellano Kielen puhtaudesta ja ’puhtaudesta’

LINKKI

Tuomo
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 15.07.2006
Kirjoituksia: 57
Vastauksia: 627
m1r4 kirjoitti:

Puhuvat, että Madridissa puhuttaisiin ”puhtainta espanjaa”, mutta tiedä siitä sitten. Kai jokaisella alueella on enemmän tai vähemmän oma puhetyylinsä.

Katalaani, Galego ja Baski nyt sinänsä ovat ihan omat kielensä, eli jos haluat oikeasti opetella espanjan kieltä eli kastilian kieltä, kannattaa hakeutua alueelle jossa sitä puhutaan pääasiallisena kielenä. Alueet, joilla puhutaan katalaania, galegoa tai baskia ovat virallisesti kaksikielisiä, eli jokaisen virallisena kielenä on myös kastilian kieli – mutta tästä huolimatta varmasti suurimpana vaikuttajana on aina heidän toinen kielensä.

Minä olen itsekseni miettinyt, että ehkäpä helpommin pääsee kastiliaksi kommunikoimaan (Kastilian ulkopuolella tietysti) siellä, missä on ihan oma paikallinen kieli. Eli ihmisillä on päässä erikseen kaksi vaihdetta, oma kieli ja Madridin kieli. Täällä Andalusiassa luulevat puhuvansa espanjaa, eivätkä siksi vaihda ’viralliseen’ turistinkaan kanssa hablatessaan. Mikä minua(kin) sangen suuresti harmittaa ja sydämelleni käy.

Gallego on käytännössä portugalia ja baskihan on suorastaan isolaattikieli. Mutta eiköhän katalaanikin ole tässä mielessä riittävän kaukana?