Kestääkö kysyä?

LINKKI

freesoul65
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.12.2012
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 697
Sandrya kirjoitti:

Onkohan keliaakikkoja kuulolla? Pojallani todettiin keliakia, ja ilmeisesti myös laktoosi-intoleranssii.

Toivottavasti et pahastu, mutta kestääkö kysyä, että todettiinko ihan gastroskopiassa ottamalla ohutsuolinäyte?

Jos ei, niin kuinkahan varma ”keliakia” diagnoosi on?

On nimittäin olemassa myös vehnäallergiaa (itselläni on) – ja sen hoito poikkeaa keliakiasta aika radikaalisti. Vehnäallergiassa ei uusimman tiedon mukaan pidä pyrkiä välttämään vehnän gluteiinia (tai rukiin gliadiineja ja ohran hordeiinia) vaan vehnää saa nautiskella pieniä määriä sietokyvyn mukaan. Idea on siis eräänlainen siedätyshoito. Luonnollisesti diagnoosista kannattaa olla ns. satavarma, ennenkuin em. ruokavalioon päädytään koska keliaatikolle kaikki gluteiiini ja gliadiini on vaarallista – vehnäallergikolle taas 100% gluteiinivapaa ruokavalio saattaa olla haitallista ja herkistää ajan kuluessa entisestään – josta seuraa sitten vain helvettiä koska kaikki vehnäperäinen – edes etäisesti ja molekylääritason jäämiäkin sisältävä – mitä yhteiskunnassa on paljon – on sitten pannassa. Esimerkki: tautinsa kuriin saanut vehnäallergikko voi kyllä ostella kaupasta niitä tavallisia edullisia kauraleseitä. Se, että ne ovat kulkeneet samaa liukuhihnaa pitkin jossa joskus on liikkunut vehnää, ei ole saastuttanut niitä siinä määrin että elimistö mitään protestoisi. Päinvastoin, on jopa suotaavaa käyttää niitä tavisleseitä, jotta elimistö siedättyy paremmin. Sen sijaan keliaatikolla ei ole vaihtoehtoja: on käytettävä niitä erikoispuhtaita, täysin eristetyllä keli-kauran valmistukseen pyhitetyllä valmistuslinjalla tuotettua kauraa. Mikä tarkoittaa sitten erikoishintaa myös.

Itse kestän esim. satunnaisen hampurilaissämpylän tms. nykyään, sen verta hyvin siedättäminen on onnistunut.

Laktoosi-intolerantikon kannattaa testata täkäläinen maito sekä D-vitamiinistatus. Yllättäen osa kestääkin täkäläistä maitoa kunhan D-vitamiinin määrät seerumissa vain ovat riittäviä (>80 nmol/l). Mittaus perustuu verikokeeseen, ei sitä muuten tiedä.

Mikäli kyseessä on todella aito keliakia, kannattaa noudattaa ruokavalio-ohjeita sataprosenttisen tarkasti. Kun keliakia on näin saatu kontrolliin, voi noin 6-12 kuukauden päästä kokeilla, josko elimistö sietäisikin sittenkin maitoa. Monella nimittäin hoitotasapainoton keliakia on aiheuttanut ohimenevän laktoosi-intoleranssinkin. Aito laktoosi-intoleranssi lapsilla/nuorilla on kyllä varsin harvinaista – edes Espanjassa.

Mikään suomalaisten kansantautihan laktoosi-intoleranssi EI ole – pikemminkin päinvastoin. Suomalainen aikuisväestö kestää poikkeuksellisen hyvin maitosokeria ruuassa toisin kuin aikuisväestö maailmalla keskimäärin.