Keskustelusta muualta:

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Ihmettelija
Ihmettelija Ei kirjautuneena
Liittynyt: 17.05.2009
Kirjoituksia: 0
Vastauksia: 1

Keskustelusta muualta:

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=121&conference=4500000000000015&posting=22000000042722532

Kuullostaa aika hurjalta, että palkat maksettaisiin vasta 2 kk:n jälkeen ja mitään irtisanomisaikoja ei ole!!!

LAINAUS:

Älä, älä!
Kirjoittanut: Selvitä taustat! 24.3.2009 klo 20.15

Hei, hei – oletko nyt varmasti tietoinen siitä mihin olet pääsi pistämässä? Mietipä nyt vielä toisenkin ja vaikka kolmannenkin kerran ennen kuin vastaat ko. firmalle myöntävästi. Oletko varmasti saanut työtarjouksen ehdot kirjallisena ja tutustunut niihin? Älä vain tee edes päätöstäsi saati sitten lähde minnekään, ennen kuin olet saanut kirjallisen tarjouksen ja lukenut sen huolella läpi (ja myös ymmärtänyt lukemasi).

Takavuosina ko. lafka oli valitettavasti ”tunnettu” siitä, että palkanmaksu lähti käyntiin vasta joskus n. 8 viikon päästä (= 2 kk) työn aloittamisesta. Millä aiot elää ennen kuin ensimmäinen palkka tulee? Kuka kustantaa asumisesi, elämisesi ja esim. matkat? Millaiseen sopimukseen olet nimeäsi pistämässä, ethän vain määräaikaiseen ilman irtisanomisaikaa? Tiesithän, että määräaikaista sopimusta ei voi yksipuolisesti purkaa, jollei sopimukseen ole irtisanomisaikaa sovittu, jolloin et välttämättä pääse lähtemään vaikka eteen tulisi mitä? Selvitä huolella ensinnäkin perus-/pohja-/takuupalkka (joka sinulle on toivottavasti luvattu myyntituloksesta riippumatta ja koko ajalle, ei vain viikon-parin ”koulutusajalle”!), palkanmaksun ajankohdat, asuminen, matkat, jne., jottet löydä itseäsi tulossa ns. maitojunalla takaisin Suomeen, kun pahimmissa tapauksessa viikon päästä työn aloituksesta huomaatkin, ettei työ olekaan ollenkaan sinun juttusi, ja esim. että palkkaa ei tuolta ajalta irtoakaan kun et ole pysynyt koko määriteltyä ajankohtaa x, ja mitä ikinä sudenkuoppia ovat siellä suunnitelleetkaan.

Pää kylmänä ja järki käteen. Sen jälkeen, kun olet saanut työtarjouksen ehtoineen kirjallisena, keskustele siitä vielä (iästäsi riippuen) joko vanhempiesi, puolisosi, tai vaikka työvoimaneuvojan kanssa, jotta saat ehtoihin ulkopuolisen näkemyksen. Valitettavasti ensi-innossa järki joskus sumentuu ja tuo firma ei toden totta ole asialla ensimmäistä kertaa, vaihtanut matkan varrella jo nimeäkin. Nuorisoa on valitettavasti helppo höynäyttää kaikenlaisilla lupauksilla ja visioilla Aurinkorannikosta, mutta puhelinmyynti on kovaa duunia ja työsuhteensa ehdoista on parasta olla selvillä ja hyvin.

TOINEN LAINAUS:

VARO, VARO
Kirjoittanut: Matkamies 25.3.2009 klo 08.51

Varo nyt hyvä likka tota firmaa. Kaverini oli toissa kesänä ja niin jäi palkat saamatta. Muutenkin takuupalkka systeemi ei toimi niinkuin selittävät. Totuus on, että jos et tee tulosta niin lennät ulos firmasta ja palkatta. Vaikka sit olisit jo kuukauden siellä istunut soittelemassa. Molemmat lehtimyyntifirmat, jotka siellä näitä kesätyöntekijöit palkkailee on samanlaisia.
Likkakaverini onneksi muut siellä olevat suomalaiset auttoivat hänet takas kotimaahan. Ei ollut lippurahoja, eikä enää vuokrarahaakaan. Vuokranantaja suoraansanottuna kusetti vielä ns muissa kuluissa, jota veloitti vuokran lisäksi. Loppuajan eli muutaman viikon asusteli suomalaisen perheen hoivissa.
Mieti kaks kertaa.