Keskustelu asiasta on ollut

LINKKI

Liekki
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 31.07.2008
Kirjoituksia: 0
Vastauksia: 1

Keskustelu asiasta on ollut monimuotoista. Olen itse toiminut koirakummina useita kertoja. Jos voin takaisin Suomeen lentäessäni olla auttamassa sekä hylättyjä koiria Espanjassa, että uusia omistajia Suomessa, miten se on keneltäkään muulta pois ?

Ilmeisesti ne henkilöt jotka tuomitsevat toiminnan täysin, eivät tunne ollenkaan rescue-toimintaa eivätkä ole perehtyneet koiratilanteeseen Espanjassa riittävästi. Rescue-toiminnan tarkoitus on auttaa koiria sekä paikallistasolla, että etsiä koteja niille hylätyille koirille, joille on mahdollista etsiä uusi koti. Espanjassa moni koiratarha tekee valistustyötä asenteiden muuttamiseksi mm. lasten ja nuorten parissa, jotta tilanne ja asenteet muuttuisivat paikallistasolla, eikä tätä nykyistä ongelmaa tulevaisuudessa enää olisi. Asenteet muuttuvat kuitenkin hitaasti. Läheskään kaikkia hylättyjä koiria ei anneta adoptoitavaksi, ainoastaan ne koirat jotka ovat hyvä luonteisia, sosiaalisia ja terveitä. Koiralle tehdään perinpohjainen tarkastus jossa otetaan huomioon teveydentilan lisäksi myös luonne. Tarkoituksena on löytää koiralle pysyvä koti, jossa sitä rakstetaan ja se saa olla perheenjäsen, eikä sen tarvitse enää pelätä uutta hylkäämistä.

En tiedä että yhtään luonnevikaista koiraa olisi tullut Espanjasta Suomeen. (Virosta ja Venäjältä on niitä todistetutsti tullut). Ja mitä tulee koiran kustannuksiin, ei koiria myydä eikä välitetä eikä niistä oteta rahaa ansaitsemistarkoituksessa. Kustannukset, jotka uusi omistaja joutuu koirasta maksamaa koostuvat koiran rokotuksista, sirutuksesta ja lentokustannuksista. Summa on vakio, vaikka esimerkiksi suurikokoiset koirat painavat enemmän, jolloin rahtimaksu on korkeampi. Mutta tässä noudatetaan samansuuruusperiaatetta ja kaikki maksavat samansuuruisen maksun koiran koosta riippumatta. Maksu ei kuitenkaan välttämättä kata todellisia kustannuksia, johon tarvitaan lahjoituksia. En usko että kukaan oikeistä syistä koiraa haluava ihminen ajattelee rahaa haluessaan hankkia koiran. Kyllähän arvokkaan rotukoirankin saa Suomessa sijoitukseen maksamatta mitään. Pentutehtailua tarhoilla ei ole, vaan kaikki koirat sterilisoidaan. Jos tarhoilla on pentuja, ne ovat syntyneet siellä nartuille, jotka ovat tulleet tarhaan tiineinä. Lähes kaikki tarhat eivät myöskään anna adoptoitavaksi pentuja, vaan niille yritetään löytää koti muulla tavalla.

Mitä tulee koirien sopeutumisongelmiin tai muuhun, kaikki koiranomistajat kohtaavat haasteita koiriensa kanssa olivatpa ne sitten mitä koiria tahansa. Rescue-koiran haluavat tietävät, että mahdollisia haasteita on. Useimmiten koira kuitenkin sopeutuu nopeasti uuteen kotiin, kun ihmiset tietävät miten voivat asiaa helpottaa. Koiralle etsitään uusi koti ja perhe, ei niin että perhe etsii koiraa. Jokaisen koiran yksilölliset piirteet ja vaatiimukset otetaan huomioon perhettä etsittäessä. Esimerkiksi espanjankoirat on tuonnut yli 700 koiraa Suomeen (jokainen koira on ollut haluttu ja toivottu koira) ja näistä on suurin osa onnistunut erinomaisesti. Jokainen voi käydä lukemassa kokemuksia ko. järjestön keskustelusivuilta. Itselläni on ollut vuosikausia rotukoiria, ja nyt myös kaksi espanjalaista joukon jatkona. Vaikka olinkin vannoutunut rotuihminen, täytyy minun sanoa, että espanjalaiseni ovat pajon sosiaalisempia, helpompia ja ”parempi”tapaisia koiria kuin rotukoirani. Joten nykyään tunnustan, etä espanjasta tulee hyviä koiria, ellei peräti parempi kuin Suomesta (riippuen rodusta tietenkin). Itselläni ei ole koskaan ollut mitään ongelmia käydä esim. yleisissä koirapuistoissa espanjalaiseni kanssa. He tulevat toimeen kaikkien kanssa. Samaa en voi sanoa rotukoiristani, jotka ovat myös hyväluonteisia ja koulutettuja (ja minulle yhtä rakkaita). Oma maailmani on laajentunut espanjalaisten koirien myötä, ja olen saanut uusia koiraystäviä entistä enemmän. Suosittelen lämpimästi samanlaisia kokemuksia muillekin.

Ja kyllä ne koirat lentää siinä samalla, missä turistitkin. Kuljetetaan joka tapauksessa ihmisiä ja rahtia. Suomeen tulee Espanjasta paljon elintarvikkeita ja muuta tärkeää rahtia, sekä postia. Lisäksi lentoyhtiöt kiinnittävät yhä enemmän huomiota ympäristökustannuksiin ja pienentävät ns. ekologista jalanjälkeään, joka ei ole enää huomattavan suuri nykyisiä konetyypeillä. Työtä ympäristökustannusten pienentämiseksi tehdään koko ajan lisää.

Hyvää voi tehdä monella eri tavalla. On inhimillistä tuntea myötätuntoa niitä kohtaan, jotka ovat heikommassa asemassa kuin itse. Olipa sitten kysymys lapsista, aikuisista tai eläimistä.
Ei se keneltäkään ole pois, jos lahjoitan muutaman euron rahankeräyslippaaseen, toimin liikunta- ja lastenjärjestössä, tuen eri eläinsuojeluyhdistyksiä. Tai toimin samalla koirakummina. Jokainen Suomeen tuleva koira on odotettu. Maksan lentolippuni itse, tuon koirat turvallisesti uusille omistajille. On mukavaa ja sydäntäsykähdyttävää nähdä ensi kohtaamiset lentokentällä, kun koirat ja omistajat kohtaavat. Kukin tekee hyvää omalla tavallaan.

Mukavaa elokuun alkua kaikille koirallisille ja koirattomille