keräilytaloutta

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä sari
sari Ei kirjautuneena
Liittynyt: 09.11.2006
Kirjoituksia: 3
Vastauksia: 24

Itse kallistuisin myös sille kannalle ettei keräily ihan sallittua ole yksityismailla (joita täkäläisistä maista on suurin osa). Yritin etsiä netistä ja löysin säännöksen sienten keräämisestä kansallispuiston alueelta ja luulen että tästä saa vähän osviittaa yrttien keräämiseenkin.

http://www.panorama-actual.es/noticias/not275150.htm
De manera general, se permite la recolección de setas en todo el ámbito del Plan de Ordenación de Recursos Naturales de Mariola, si existe consentimiento tácito del propietario -en caso de que se trate de una finca particular- y sin perjuicio de las limitaciones establecidas por la administración competente en espacios naturales protegidos.

En cuanto a las normas específicas, está prohibido remover el suelo de forma que se altere la capa vegetal superficial, ya sea manualmente o utilizando cualquier tipo de herramienta. En la recolección, se puede utilizar exclusivamente navaja, cuchillo o similar cuya hoja no exceda de 11 centímetros de longitud.

Eli esimerkkialueella saa kerätä sieniä – maanomistajan luvalla silloin kun on kyse yksityisomistuksessa olevasta maasta – mutta aina kuitenkin mahdollisten voimassaolevien luonnonsuojelusäännösten rajoitusten mukaisesti. Julkisista maista ei tässä mainita valitettavasti mitään. Lisäksi mainitaan nimenomaan ettei maata saa kääntää ja että sienten keräämiseen saa käyttää vain alle 11 cm puukkoa tai vastaavaa….

Joten älä ainakaan mene metsään kovin järeiden aseiden kanssa… No leikki sikseen, on tosi tavallista että vuorilta kerätään yrttejä ja esim. villiparsaa enkä suoraan sanottuna usko että kiinnijäämisestä seuraisi muuta kuin varoitus (etenkin jos olet kerännyt muutaman yrtin ja oksan karahkan). Puiden kaataminen onkin sitten jo ihan eri juttu ja on luonnollisesti rangaistava teko.

Kävin tuolla hämärissä tutkimassa rosmariini(puutani) mistä kukat puskevat ja minustakin näytti että ne tulevat läheltä lehtihankaa tosin osa oli kyllä pitkien oksien päissä (kun se tosiaan on kasvanut puuksi ja osa oksista on tosi pitkiä). Oisko ollut niin että sille luononvaraiselle on tapahtunut sama kuin minun rosmariinilleni että se on kurkotellut aurinkoon ja kasvattanut pitkät oksat, en tiedä. Jos maku on sama niin tottahan toki se on syötävää.

Mulla on sama ongelma tästä syksystä lähtien; rosmariiniin meinaa pesiytyä ötökkäkanta, tosin tämä on eka kerta kuuteen vuoteen ja ne tulivat kesällä viiniköynnökseen pesiytyneistä lajitovereistaan. Oisko niin että kun muissa kasveissa on ötököitä niin ne voi niistä eksyä rosmariiniinkin. Rosmariini on nimittäin täällä tunnettu ihan päinvastaisesta vaikutuksesta eli sen pitäisi karkoittaa ötököitä! Siitä syystä siihen ei kai yleensä helposti ötökät pesiydy. Se että luonnossa yrteillä on maata ja ravinteita ja etenkin ruukussa niitä ei välttämättä ole riittävästi, auttaa varmaan luonnonyrttejä voimaan hyvin ja pitämään ötökät poissa. Rosmariinihan kyllä kasvaa yleensä tosi köyhässäkin maassa ja kallion päällä. Joka tapauksessa mielenkiintoisia ovat nuo luonnonyrtit, pitäisi tutkia aihetta enemmän!