Keneltäköhän

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Lumenluoja
Lumenluoja Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 55
Vastauksia: 1489
freesoul65 kirjoitti:

…Tarkoitus oli kiertää myös Torrevieja ja Costa Blanca, mutta taidan keskeyttää projektin täysin turhana – siellä on kuulemma lisää tätä hulluutta vielä potenssiin kaksi.

olet tuon kuullut? Itse kun viimeksi kävin eteläisellä Costa Blancalla, niin siellä oli rakennushommat päällä (Orihuela Costalla, Torreviejassa N332:n varrella ja jossain La Matalla?) sekä tunnistin pari pienehköä kohdetta, jotka olivat ns. ”myymättä ja autiona” mutta siisteinä. Toisaalta eivat olleet ihan lähellä rantaa vaikka kuitenkin keskittymän ”ytimessä”. En kyllä käynyt missään kilometrejä Villa Martinin takana, siis siellä lähes sisämaassa. Nämä siis eteläisellä suunnalla aluetta eikä Alicanten liepeillä. Muutama kilometri rannalta (max 3km) on varmaan sellainen nauha, että siellä ei asuntoja ole keskeneräisenä saati myymättä ainakaan kertaalleen. Lomas de Cabo Roig (A7:n pohjoispuolella) näytti tuolloin melko vähäväkiseltä – lienevät puhtaita loma-asuntoja? Ja jotenkin nuo sisämaan golf-resortit ovat kyllä lomaasuntorakentamisen yksi päätepiste.

Eli kai noita autiokolhooseja yhdistää väärä paikka tai huonot liikenneyhteydet? Väärä paikka tarkoittaa sitä, että kaikkialle on pitkä matka ja etenkin niihin paikkoihin pitkä matka, jonne lomalaiset haluavat vaeltaa. Huonot liikenneyhteyet tarkaittavat sitä, että on välimatkaa ja jos ei ole, niin joutuu kiertelemään pitkiä matkoja päästäksen sinne minne haluaa – vaikka palvelujen lähelle tai ranalle. Jo myynti- ja vuokrausilmoituksista voi todeta mitä ihmiset hakevat lomareissuillaan tai pidempiaikaiselta asumiseltaan.

Mikähän sitten ajaa rakentamaan väärään paikkaan kuin pakottava rahanpoltto vai kaavoitus? Olisko puhtaasti se asia, että parhaat paikat on jo rakennettu ja uudet tehdään pakosta huonommalle paikalle? Eli karkeastisanottuna jos haluaa asunnon hyvältä paikalta, niin se on käytetty asunto?

Toinen juttu on sitten muu kuin loma-asuminen. Eli missä ihmiset asuvat vakituisesti. Olivatpa he sitten rannikon palvelujen pyörittäjiä tai kestoeläkeläisiä. Nämä paikat ovatkin yleensä vähän etäänpänä rannikon hulinasta ja asuntotyyppi on todennaäköisesti OKT kylämäisesti rakennettuna eikä kerrostalon spanskikuutio. Toki eläkeläisiä asuu paljon kerrostaloissakin kaupungeissa. Mutta siis CB:llä on useita täläisiä ”kyliä” joissa on OKT:t varttuneille ihmisille. Näissä paikoissa tilannetta säätelee varmasti ulkomalaisten eläkeläiseten tasainen vaihtuvuus ja etenkin se, millä rahalla ne on hankittu 8-10 vuotta sitten kun alettiin rakentamaan oikein hartiavoimin. Tietysti tuoltakin löytyy kiinteistöjä, joita myydään (ja joku ostaa ennemmin tai myöhemmin) ihan rahanpuutteen vuoksi. Yllättävän moni iäkäs muuttaa kuitenkin takaisin kotimaahan kun tulee ”se” aika ja talo ei jää jälkikasvulle jatkokäyttöön. Eli ovat asuneet etelän mökillään vaikka 10-15 vuotta ja sitten myydään mökki ja palataan kotimaahan viimeisiksi vuosiksi. Paikalliset ripotelevat talonsa kuten Suomessa sinne ja tänne, jos ei ole kaavaa joka määrää tiukasti tai rakennuttaja ei tee kompleksia. Täytyy muistaa, että Euroopassa on useita erilaisia lähestymistapoja ja suhtautumisia kiinteistöihin ja yleensäkin kiinteistöjen omistamiseen ja vaihtamiseen. Asia on kulttuurisidonnainen, muotisidonnainen (rakennusbuumi tai ei) ja tietysti taloudellinen tilanne vaikuttaa asiaan ratkaisevasti.

Asunnon hankkimisessa kannattaakin miettiä mihin käyttöön ja mille aikavälille sen hankkii ja millaisen naapuruston haluaa. Jo asuntojen hinta ja tyyppi vaikuttaa asuinaluetta muovaaviin tekijöihin. Tälläkin palstalla kysellään että mistä asunto – mutta harvemmin kysytään, että mistä asunto näillä reunaehdoilla jotka ovat: … ja … .

Mutta siis – Andalucian asuntobuumin jäljet ovat järkyttäviä? Minusta tuo ei nyt näytä kovin pahalta jo niistä syistä, että asunnot ovat ”poissa silmistä”, ainakin minun silmistä ja sitten se toinen juttu on että jos tässä kiinteistömäärässä on vaikkapa 100 pienempää tai suurempaa kerrostaloa tyhjillään, niin se on suhteellisesti hyvin pieni määrä siihen verrattuna minkäverran asuntoja ja taloja on käytössä. 100km rakennettua rannikkoa ja jos keskimäärin olisi 1 talo tyhjillään keskellä ei mitään, niin sielläpä ovat. Toiset saavat kiksejä tästä tietoisuudesta – sopii minulle. Saako joku kiksejä siitä, että Kemijärvellä on tyhjiä kerrostaloja tai koko Pohjois-Karjala täynnä rapistuvaa 40-luvun pientilan päärakennusta. En kyllä jaksa noitakaan käydä taivastelemassa. Huvinsa ja kiksinsä kullakin ja ”työkseni” teen muuta kuin ajelen ja kauhistelen Kemijärven kuolevaa keskittymää.