Katla

LINKKI

Frank
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 20.11.2009
Kirjoituksia: 9
Vastauksia: 255
jpmadrid kirjoitti:

Jos Islannin tulivuori jatkaa samalla tapaa toimintaansa, niin sen vaikutus voi olla katastrofaalinen Espanjan taloudelle 3:lla vuosineljanneksella.

Kuten jo nyt nähdään tuo purkautuva Eyjafjallajokul ei ole matkustamiseen ellei sitten ole niin paljon tuhkaa ilmassa että sulkevat kenttiä. Eyjafjallajokul haittaa lentämistä, mutta ei taloutta. Yleismaailmallisesti talous on hitaassa mutta vahvassa nousussa, joka näkyy hyvin pörssissä. Vaihteluita on, mutta yritysten tulostenteko on hanskassa. Kuten myös Espanjan kyky hoitaa talouttaan paremmaksi.

Olen kuitenkin itse seurannut suuremmalla mielenkiinnolla Katlaa. Eyjafjallajokul on noi 250m halkaisijaltaan kun Katla taas on 10000m. Sitä voisi siis sanoi ISOKSIveljeksi. Historiallisesti ja geologisesti tutkien Katla on seuraavana jonossa seuraavien 2kk-2v aikana. Islannin presidentti jo ehti sanomaan, että Katlan osalta kyse ei ole ”jos”, vaan ”kun”… paikalliset nämä asiat yleensä parhaiten tuntevat. Netistä löytyy Katlasta juttua jo miljoonan sivun verran. Viimeksi 1918 purkautuessaan se tappoi ihmisiä Euroopassa kaasuihin.

Joskus sen Katlan on pamahdettava. Geologit sanovat, että Islanti on siirtymässä vulkaanisesti aktiiviseen kauteen joka kestää muutaman kymmenen vuotta. Eilen Islannin lähistöllä meressä oli 4 kpl 5R suuruisia maanjäristyksiä. Eyjafjallajokullan ja Katlan alueella niitä on kymmeniä päivässä (Islannin geologianlaitos), tosin ainakin nyt vain max. 2.9R. Katlan kokoluokalla seuraukset ovat täysin eri mittakaavassa kuin nyt kokemamme. Ei voi kuin toivoa, että moottorivalmistajat ovat jo kehittämässä vaihtoehtoja, joilla voi lentää turvallisesti tuhkaisessa ilmassa, tai sitten moottoria jotka voi vaihtaa joka lennon jälkeen.

On vaikea löytää lonkeroa, joka sijoittajan näkökulmasta ei kärsisi lentoliikenteen totaalisesta jumiutumisesta. Kokonaistalous putoaisi varmasti ja rahan virratessa talteen se saattaa taas olla se perinteinen kulta, jolla pystyy pitämään itsensä pinnalla laivaliikenteen ohella. Asuntojen hinnat siis putoavat varmasti. Toisaalta, nyt ne ovat pienessä nousussa ja se jatkunee toistaiseksi. Koskaan ne eivät ole laskeneet pysyvästi, vaikka sitä monet odottavatkin.