Karkuun

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä devspain
devspain Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.01.2007
Kirjoituksia: 22
Vastauksia: 1281

Karkuun lähtenyt koira etsii ensisijaisesti:

1) uudesta asunnosta karatessaan; entistä tuttua kotipaikkaa
2) säikähtäneenä ja isäntänsä kadottaneena; paikkaa, josta lähti karkuun/katosi ja missä viimeksi näki isäntänsä
3) säikähtäneenä ja isäntänsä kadottaneena; lähintä paikkaa mistä voi löytää ruokaa ja juotavaa, mutta vasta tuntien päästä nälän koittaessa

Koirien juoksuaikana kaikki em. prioriteetit menevät vähäpätöisiksi ja uroskoira etsii ihan muuta kuin edellä mainittuja. Silloin se voi häipyä kilometrien päähän.
Tiedän koiria, jotka ovat vaeltaneet uudesta kodistaan kilometrikaupalla takaisin tutuille asuinsijoilleen myös säikähdyksestä, esimerkiksi ilotulitusraketista tai jostain vielä pienemmästäkin häiriöstä!

Ensiksi kannatta etsiä vanhan kodin lähistöltä ja varsinkin kodin lähistöllä olevien roskisten seuduilta, josta nälkäinen karkuri etsii ruokaa.
Hyvä keino on myös, että katoamispaikalle viedään koiralle tuttu sen hajuja sisältävä peitto tai muu ”nukkuma-alusta”. Usein koira löytyy aamulla läheltä, joskin pelästyneenä ja arkana.

Pitää muistaa, että vähänkin ”villimmät” ja ”alkukantaisemmat” koirat muuttuvat kotikoirasta kulkuriksi hetkessä ja yönkin poissaolo kotioloista ja ulkona metsässä saa niiden vaistot toiseen tilaan jolloin ne alkavat karttaa ihmistä ja jopa omistajan voi olla vaikeaa saada niitä kiinni. Jopa lähistöltä kutsuminen saattaa pitää koiran piilossa jossain puiden ja pensaiden takana. Kutsuminen vaatii aikaa ja sen tulee olla hyvin rauhallista ja maarittelevaa. Oikein mukavasti tuoksuva herkku, esimerkiksi raaka jauheliha saattaa auttaa.

Ko. koirien tapauksessa en tosin usko, että nuo menisivät ”toiselle allonpituudelle” ihan niin nopeasti kuin perinteisemät rodut.

Toivottavasti löytyvät!