Juuri tuo resurssit ovat se

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Vanhusten hoito Juuri tuo resurssit ovat se

LINKKI

Willi
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 31.01.2007
Kirjoituksia: 28
Vastauksia: 792

Juuri tuo resurssit ovat se syy miksi en laittaisi Suomeen äitiäni vanhainkotiin. Ei missään nimessä hoitajien työn takia. Hoitajat tekevät isoa ja arvokasta työtä vanhusten parissa. Isoäitini kuoli sairaalassa. Lääkäri määräsi hänelle morfiinia mutta isoäitini ei halunut kyseistä ainetta. Neljä vuotta sitten saavuin aamulla paikalle osastolle juuri kun hän oli kuollut. Sitä näkymää en todellakaan tule unohtamaan ja suvulleni en voi sitä kertoa. Kaiken kukkuraksi ensimmäinen lääkäri teki hoitovirheen, sillä hän ei lukenut sairaskertumasta jossa oli kieletty eräs toimenpide, mutta lääkäri meni tekemään kyseisen toimenpiteen.

Omaisina ollessamme, ei ollut päiväkään etteikö joku ollut sairaalassa isoäitini luona. Siinä samalla autoimme isoäitämme. Toisille vanhuksille, joilla omaiset eivät pääse käymään tai eivät vain käy vaikka olisi mahdollisuus (tällaisiakin tapauksia olen tavannut) ainut viihdyke ja päivän kohokohta voi olla se että hoitaja on luona käymässä.

Olen joskus aikaisemmin kertonut tarkemminkin äitini 5 vuoden omaishoitaja ajasta. Uskon, että hänen miehensä eli tuona aika mitä parhainta aikaa, miten vain olisi pystynyt elämään niillä resursseilla, jotka hänen miehelleen oli suotu vakavan sairaskohtauksen jälkeen. Tässä tapauksessa ensimmäisen sairaalan lääkäri lupasi kuntoutusta mutta kun sairaalan vaihto tuli, ei sitä kuntoutusta tullut koskaan. Samoin hoidon taso laski huomattavasti ja tämän uskon olevan täysin resurssien vika. Tuon parin kuukauden ajan äitini oli sairaalassa kaiken mahdollisen ajan, mitä nyt kotona kävi nukkumassa. Hän aloitti miehensä kuntouttamisen liikuttamalla raajoja, opetti hänet kävelemään uudelleen, syömään uudellen, puhumaan uudelleen jne. Hoitajat katsoivat äitini ahkeruutta suurella lämmöllä (ei löydy oikeaa sanaa tuohon). Lopulta parin kuukauden jälkeen äitini otti miehensä sairaalasta pois, ilman lääkärin sopuisaa hyväksyntää. Lääkäri oli sitä mieltä että äitini tulee polttamaan itsensä loppuun parissa kuukaudessa. Toisin kävi. Hänen miehensä eli vielä 5 vuotta, kunnes sai sydänkohtauksen Malagassa. Itse autoin kaikki lomani mitä minulla oli Suomessa ollessani. Tulin Espanjaan ja autoin äitiäni ja hänen miestään.

Nimenomaan se, että Suomessa ei tunnuta arvostettavan hoitajien työtä, minua huolestuttaa. Yhtä hoitajaa kohden on liian monta vanhusta josta pitää pitää huolta. Ennenkaikkea toivoisin, että jokaisella vanhuksella voisi olla arvokas vanhuus. He ovat eläneet pitkän elämän ja olisi suotavaa että he voisivat vanheta arvokkaasti kunnes he nukkuvat pois.

Itse olen todennut hoitajien olevan mitä erinomaisia, oli heillä aikaa tai vähemmän aikaa, he tekevät työnsä hyvin ja tunnolla. Ja lääkärien silloin, kun heillä on aikaa potilaalle. Kerran olen törmännyt kiukkuseen röntgenhoitajaa, joka ei voinut uskoa että polveen sattui siinä asennossa mihin se olisi pitänyt laittaa. Kuten sanoin Arvosta hoitajien työtä erittäin paljon 🙂 Lääkärien kanssa minulla tuppaa tulemaan enemmän erimielisyyksiä 😉