Junta de Andalucía ja sen ikiomat verotusarvot

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Katia Westerdahl
Katia Westerdahl Ei kirjautuneena
Liittynyt: 29.06.2011
Kirjoituksia: 5
Vastauksia: 52

Hei kaikille orkkilaisille,

Olen Olé-lehden päätoimittaja ja mielelläni kommentoisin hieman sitä osaa tästä keskustelusta, joka koskee Olé-lehden artikkelia asunnon verotusarvosta. Asiaa käsiteltiin lehdissä 4 ja 5/11, molemmilla kerroilla lukijoiden aloitteesta.

Tapauksissa ei ollut kyse lahjaveron langettamisesta, vaan yksinkertaisesti siitä, että Andalusian aluehallitus eli Junta de Andalucía arvioi myytyjen asuntojen verotusarvot korkeammiksi, kuin mitä kauppakirjaan oli merkitty. Ensimmäisessä julkaisemassamme tapauksessa oli vielä se erikoinen piirre, että ostajat olivat paitsi maksaneet koko summan aivan laillisesti (kaupassa ei siis liikkunut pimeää rahaa), mutta todistivat myös asian vääjäämättömästi Juntalle. Miten? He olivat säilyttäneet asunnosta julkaistut mainokset (tässä tapauksessa espanjalaisessa nettiportaalissa julkaistut), joissa asunnon hinnaksi ilmoitettiin tismalleen sama hinta kuin mikä siitä oli maksettu. Vaikka kenelle tahansa maalaisjärjen omaavalle tämän olisi luullut riittävän, näin ei ollut vaan Junta jatkoi inttämistään, joka tätä kirjoitettaessa jatkuu edelleen. Toivottavasti tarpeeksi moni valittaa tällaisesta mielivaltaisesta veronkeruusta, Espanjassa kansalaiset ovat aivan yhtä voimattomia verokarhun kourissa kuin Suomessakin, mutta uskoisin, että jos asialle annetaan tarpeeksi julkisuutta, tältä vältytään. Mitä järkeä on houkutella etenkin ulkomaalaisia solmimaan edullisia asuntokauppoja Espanjaan, jos lopulta Junta de Andalucía saa vapaasti “päättää”, kuinka paljon niistä on maksettu tai olisi kuulunut maksaa?

Bhajee on aivan oikeassa siinä, että jos lähdet mukaan asuntokauppaan, jossa maksetaan osa “pimeänä” ja näin kierretään veroja, mahdollinen tuleva myyntivoiton vero on sitten sitäkin suurempi.

Kuksa- sen enempää lehteä täällä mainostamatta olemme julkaisseet parikin numeroa, joissa käsitellään Espanjan asuntokauppa A:sta Ö:hön, sekä myös kaupasta ja asumisesta koituvat “muut” kulut. Niin ikään remontti-ja rakennuslupia käsiteltiin hiljattain, myös parvekelasituksia koskevia. Voit halutessasi mailata minulle katia@olekustannus.com niin toimitamme lehdet sinulle.

Ystävällisin kesäterveisin
Katia Westerdahl