JOS euroalue kaatuisi…

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat raha-asiaa JOS euroalue kaatuisi…

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä pentti52
pentti52 Ei kirjautuneena
Liittynyt: 16.06.2010
Kirjoituksia: 16
Vastauksia: 397

…voi meitä kaikkia poloisia…
Kun nyt minullekin jollain lailla tästä valuutta-asiasta kysymystä esitetään, niin koetan parhaani mukaan siihen vastata.
Eilen 29.6. äänestettiin Kreikan parlamentissa 12 mrd €:n nostamisesta eurovaltioilta ja Kreikan valtion tiettyjen omaisuuserien myymisestä. Muistaakseni kreikkalaiset ovat suunnitelleet myyvänsä n. 60 mrd:lla eurolla omaisuuttaan. Myyntiasia on kyllä vielä pitkissä kantimissa ja paljon ehtii vettä virrata Korintin kanavassa, ennenkuin myynnit ovat selviä, josko selviävät kokonaisuudessaan ollenkaan.
Kreikan tilannetta aasinsiltana käyttäen voidaan keskustella itse pääasiasta: Espanjan irtaantumisesta euroalueesta. – Useimmat muistanevat mitä finanssimarkkinoilla tapahtui vuonna 2009. Silloin USA:n pankkien ja pankkiiriliikkeiden toimeenpanemat subpremelainojen liikkeeseen laskut ajoivat maailman pankki- ja talousjärjestelmän kriisiin. Irlannissa, Englannissa, USA:ssa, Saksassa, Belgiassa jne muissa valtioissa valtiovalta tuli pankkien avuksi ja takasi pankkien toimintakyvyn. Koko talousjärjestelmä olisi romahtanut, elleivät pankit voi myöntää luottoja toisilleen. Sehän tarkoittaa sitä, että mm. koko maksujen välitys pysähtyisi kokonaan, koska omaan pankkiin tulevasta maksusta ei ole tietoa onko siirrolla katetta.
Mitäpä tapahtuisi sitten kun Espanja eroaisi euroalueesta ? Ensinnäkin heikompien talouksien kuten Irlannin, Kreikan, Portugalin, ehkä myös Belgian olisi tullut sitä ennen kaatua. Tätä nimenomaista dominoteoriaa euroalueen talousjohtajat pelkäävät. Siksi Kreikkaa tuetaan. Ja siksi Espanjan eroaminen euroalueesta on käytännössä mahdotonta. Tuo dominoteoria pitää yllä kauhun tasapainoa vahvoissa euromaissa kuten Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Itävallassa ja mm. Suomessa. Espanjan kokoisen talouden eroaminen euroalueesta aiheuttaisi valtavan laman, jolle 1930-vuosikymmenen lama olisi pikkujuttu.
Haluan kuitenkin rohkaista teitä kaikkia ”epäileviä Tuomaita”. Kannattaa muistaa, että Saksa on maailman neljänneksi suurin talous ja siihen liitettynä Ranska ja muut vahvat euromaat muodostavat taloudellisen voiman, jolla on vahvaa kestävyyttä. Talouskasvu jatkuu niin Suomessa, Saksassa, Ranskassa jne. kaikista euroalueen kokemista takaiskuista huolimatta.
Tätä taustaa vasten Espanjan irtautuminen euroalueesta on mahdoton ajatus. Espanjalaisista tulisi köyhempiä kuin Francon aikana. Sitä se ero merkitsisi.
Mutta jos ajatellaan henkilökohtaisen varallisuuden hoitoa ja siihen liitettynä omien ”ylimääräisten” käteisvarojen sijoittamista, on toki parempiakin mahdollisuuksia kuin pelkästään varojen siirto valuuttatilille. Valuuttaliikkeiden suunnan arvaaminen on aina jossain määrin arpapeliä. Sen sijaan kannattaa harkita valuuttasijoittamiseen liitettynä myös helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta.
Tarkoitan lähinnä osakkeita muussa valuutassa kuin euroissa. Olen itse ostanut useita kertoja mm. ruotsalaisia ja amerikkalaisia arvopapereita ja myynyt ne voitolla. Kun valuutan suunnan muutos on oikeansuuntainen ja sijoituskohde on oikea, sijoitusta tukee kaksi samansuuntaista ”vipua” ylöspäin.
Koska en halua mitenkään olla yllyttämässä riskisijoituksiin, pidättäydyn nimeämästä mihin osakkeisiin kannattaisi sijoittaa. Näiden sijoituskohteiden hoito vaatii seurantaa jopa päivätasolla, siksi ne eivät kaikille sovi.