joopa joo..

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Espanja muuttuu joopa joo..

LINKKI

kilroy1
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 24.03.2010
Kirjoituksia: 2
Vastauksia: 10
Vilperi kirjoitti:

Mun niskavillat nousee aina pystyyn siinä vaiheessa kun vain yhtä ainoaa agendaa ajetaan eteenpäin kuin käärmettä pyssyyn, välittämättä siitä miltä vastapelurista tuntuu.
Se ei ole demokratiaa vaan diktatuuria niinkuin ”vanhatyttö” tuolla aiemmin toi julki.

Jaah.. minä kun ihan käsitin että demokratiassa 75% aikuisista kansalaisista (jotka eivät polta) ovat enemmistönä demoktraattisia päätöksiä tehtäessä.. diktatuurissa taas joku/jotkut vähemmistöstä päättävät enemmistön mielipiteestä välittämättä..

Ja joo, en ole keneltäkään kieltämässä tupakointia tai moralisoimassa kenenkään tekmisiä.. jokainen käyttäkööt mitä (laillisia) nautintoaineita haluaakin.. mutta.. kun siitä nautiskelusta on muille terveydellistä haittaa ei olekkaan pelkästään kyse yksilön omasta päätäntävallasta.

Entisenä ravintolatyöntekijänä tiedän tasan tarkkaan kuinka paljon passiivista tupakointia joutuu sietämään (tosin poltin silloin itsekkin) ja kuinka paljon terveydellistä merkitystä on tupakoinnin kieltämisellä suljetuissa ravintolatiloissa.. tupakoinnin kieltäisellä ravintoloissa kun halutaan vaikuttaa neljään eri asiaan:
– ravintola-asiakkaiden passiiviseen polttamiseen
– ravintola työntekijöiden passiiviseen polttamiseen
– tupakoitsijoiden tupakoinnin määrään
– ravintolatyöntekijöiden tupakoinnin määrään

Jostain syystä tupakoitsijoille on vaikea tunnustaa että ravintoloissa (tai missä muussa suljetussa tilassa tahansa) joissa tupakointi on kiellettyä heidän oma sekä aktiivinen että passiivinen tupakointi laskee huomattavasti. Kukaan (en ainakaan minä) ei ole ajamassa mitään tupakoinnin täyskieltoa, mutta se ”vaiva” mikä on tuopin äärestä siirtyä ulos tupakointiin on sen verran suuri että tupakoitsija lähes huomaamattaan vähentää omaa tupakointiaan.. millä ei taas ole kuin positiivisia seurauksia. Tai yhtään negatiivista seurausta en ole huomannut..

Mitä tulee tohon provosoivaan lukuun sadasta tuhannesta uudesta työttömästä, ei tohon määrään kukaan oikeasti usko. Ne pikku-kuppilat missä nämä kuudenkymmenen ja kuoleman välillä olevat ukot istuskelevat tod.näk. ainakin osan ajasta katsovat sormien läpi sauhuttelua jos ei ole muita asiakkaita joita se savuttelu voisi häiritä. Osa näistä ukoista varmasti siirtyy ravintoloitsijan painostuksesta ulos polttamaan mutta eivät he sitä sosiaalista ajankulua siellä kuppilassa siihen lopeta.

Ajat muuttuvat ja niin muuttuvat mielipiteet ja asenteet tupakointiinkin.. muutamia kymmeniä vuosia sitten oli meilläkin ihan normaalia että elokuvateattereissa sai polttaa, tällä hetkellä se tuntuu tupakoitsijastakin ihan uskomattomalta ajatukselta.. samaten lapsiperheissä kotona (sisätiloissa) polttaminen on 60-70 luvusta muuttunut varsin radikaalisti, silloin se oli normaalia, nyt lähes lastensuojelurikos. Eiköhän espanjassakin mene se 10-20vuotta eteenpäin niin kaikista tuntuu uskomattomalta edes ajatus sisällä ravintolassa polttamisesta, ulos tupakalle meneminen on se ”normaali” vaihtoehto.