Jep, nostampa tässä

LINKKI

Tomas
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 27.09.2007
Kirjoituksia: 7
Vastauksia: 48

Jep, nostampa tässä aihetta hieman ja päivitän pitkästä aikaa hieman kommenttejani.. Toivottavasti tuosta auton rekisteröinnistä on kulunut jo sen verran aikaa, että päällimmäinen v..tutus Espanjalaiseen älyttömään byrokratiaan on tasaantunut..

Eli ensiksikin faktoja (tai no, ei kai kannattaisi noin varmasti mainostaa mitään tässä maassa faktana, mutta näin lakia täällä päin tulkittiin).. maahanmuuttaessa on mahdollista rekisteröidä omassa omistuksessa ollut ajoneuvo täysin ilman mitään veroja tai maksuja (poislukien vajaan 200e maksava tiemaksu, sekä noin 70e maksava leima paperiin).. Tämä edellyttää että homma hoidetaan kokonaisuudessaan 60 pvän maahan saapumisen (tai asujaksi rekisteröitymisen) jälkeen.

Mikäli aikaraja menee umpeen, tai on muita ongelmia asian hoitamisen suhteen, tulee ajoneuvon CO2 päästöihin perustuva rekisteröintivero. Tuo vero lasketaan MasaP:n laittaman linkin (vai oliko se viittaus johonkin sivustoon) mukaisesti, ja on maksimissaan 14.75% auton arvosta vähennettynä ikävuosilla. En ole aivan varma noiden eri maksujen ja verojen suomenkielisistä käännöksistä, mutta ehkä joku pääsee hieman jyvälle asiasta.. (tässä kohtaa jo ehkä voisi alkaa harkitsemaan tuosta fakta -määritelmästä luopumista:)

Ensimmäisenä ongelmana tulee tuossa ylläolevassa kuviossa mieleen, että sinun pitää todistaa virallisella (espanjankielisellä) todistuksella että olet asunut Suomessa viimeisen 12kk:n aikana. En ota kantaa siihen kuinka tiukasti virastotädit tämän todistuksen sisältöön tms. puuttuvat eri puolilla Espanjaa, mutta käytännössä pitää osoittaa että on rekisteröityneenä asukkaana muuttanut em. maasta Espanjaan.

Lisäksi pitää muistaa tehdä hyvin selväksi, että Suomi on EU-maa, eikä siten IVA maksuja tarvitse maksaa. Aivan uskomatonta miten kapeanäköisiä henkilöitä noissa virastoissa on töissä. Mutta näiden virastojen ja byrokratian tarkoitushan on vain taata työpaikko muutamalle sadalle henkilölle jokaisessa rakennuksessa. Palkan maksaa sitten se henkilö joka erehtyy astumaan ovesta sisälle ja joutuu pyörrytykseen.. jokainen virkailija kyllä muisti jokaisen maksun mikä hänen vastuullaan oli määrätä, mutta järjen käyttö asioiden hoidossa on ilmeisesti täysin kiellettyä..

Tuolla aikaisemmin (tai lähinnä jokaisessa keskustelussa) viitattiin Gestorioiden käyttöön. Kyselemistäni asiointitoimistoista ei kukaan tiennyt tarkalleen miten minun tapauksessani toimitaan (eli muuttoajoneuvon ollessa kyseessä). Näin siis kaikkien Espanjalaisten asiointitoimistojen osalta. Lopulta löysin erään lähinnä UK:sta tuotavien ajoneuvojen rekisteröintiin erikoistuneen firman, jonka palveluita pystyin onneksi käyttämään (koska tälläkin palstalla kirjoittelee käsittääkseni kyseisellä toimialalla itseään elättäviä henkilöitä, en viitsi aivan suoraan tässä mainostaa.. eli netistä löytää paljon apuja.. välillä vain hukkuu informaatiotulvaan eikä sitä oikeaa asiaa tahdo löytyä)..

Eli mikäli olet muuttamassa Espanjaan (tai mihin tahansa muuhun EU-maahan), ei oman auton rekisteröimisestä tarvitse maksaa mitään maksuja. Tietenkin mikäli et ole valmis hakkaamaan otsaluutasi byrokratian tiiliseinään kunnes fiksumpi antaa periksi, saatat jotain maksuja joutua maksamaan.. Tämä siis vain muuttoautojen kohdalla (kuten omalla kohdallani oli kyseessä).

Mikäli jo asut maassa, ja aiot tuoda toisesta maasta (EU- tai ei) auton, niin tietenkin silloin maksuja pitää maksaa. IVA (eli ALV) maksuja EU-ostoksissa vain silloin jos niitä ei ostomaassa ole maksettu (tästäkin kannattaa olla kuitti, arvatkaapa vain oliko kiinnostavaa selittää tankero-spanglishillä että kyseessä on yksityinen kauppa)..

-tuumas toomas