Janne, en tarkoita etteikö

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä kris
kris Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Janne, en tarkoita etteikö mikä tahansa espanjalainen pankki joutuisi enemmin tai myöhemmin myymään taseeseen jääneitä asuntoja. Toivon kuitenkin, ettei jouduta siihen vaiheeseen, jossa kuulemma oltiin 90-luvun aikana, jolloin Espanjassa konkreettisesti myytiin pankkien konttoreissa niitä asuntoja.

Ehkä voisin tiivistää tuon kommenttini sanoen, että pankeilla menee edelleen riittävän hyvin niin, että konttorin työ on edelleen pankkipalvelun, talletusten ja rahoituksen myyminen, ei asuntokauppa – ja että toivon ihmisten etsivän näitä palveluita ja tuotteita konttorilta, ei asuntoja.

En toki tarkoita sitä, että Suomessakaan pankin konttorin homma olisi asuntojen myyminen, mutta kesällä Nordean tiskillä käydessäni kiinnitin huomiota siihen, että joka pöydällä oli kiinteistönvälittäjän kortteja ja mainoksia – niitä et Espanjassa suoraan konttorista löydä eikä pankki ohjaa sinua tietyn suuren välittäjäketjun luo tai päin vastoin. Suuret kiinteistönvälittäjät Suomessa ovat kásittääkseni ihan suoraan pankkien omistamia ja kiinteistönvälitys ja pankin konttori ovat jopa samoissa tai hyvin lähekkáin olevissa tiloissa.

Espanjan rakentaminen on ollut ennätysmäistä ja asuntoja on tyhjillään ja myymättä valtavasti ja luottotappioita vastaan taistellaan joka ikisessä espanjalaisessa pankissa. Espanjan asuntokupla tuntuu olevan hyvin tunnettu maailmalla, mutta harva tietää, että espanjalaiset pankit ovat edelleen suhteellisen vahvassa kunnossa kestämään tilannetta – tai sitä, miten tärkeä pankkisektori on Espanjan taloudelle:

-Madridin pörssin kolmesta suurimmasta yrityksestä kaksi on pankkeja
-Vuonna 2008 maailmaan viidestä tuottavimmasta pankista kaksi oli espanjalaisia (kolme muuta olivat muuten kiinalaisia)
-Santander on yksi maailman vahvimmista ja suurimmista pankeista – ja mikä tahansa espanjalaispankki kilpailee sen kanssa suoraan kotimarkkinoilla
-Espanjassa on yksi maailman kattavimmista konttori- ja automaattiverkostoista
-Täkäläiset pankit ovat erikoistuneet nimen omaan kuluttajien pankkipalveluihin, jossa riski hajautuu aivan eri tavalla kuin investointipankkien toiminnassa
-Espanjassa yleiset minimikoron ehdot asuntolainoissa pitävät pankkien rahoituskatteen kunnossa myös alhaisten korkojen aikoina
-Espanjan keskuspankin politiikka on ollut hyvin konservatiivista nousukauden aikana ja on nykyään mallina muualla maailmassa siihen, miten asiat ”olisi pitänyt hoitaa”

Kun USA:ssa, Englannissa ja Euroopassa pankkeja on kaatunut kuin heinää, Espanjassa ei ole tarvittu edes valtion tukea. CCM on edelleen ainoa keskuspankin syliin ajautunut pankki, se toimii tällá hetkellä aivan normaalista ja varmasti fuusioidaan ilman suurempaa hälyä lähiaikoina. Mitään varsinaista pankkikriisiä ei Espanjassa ainakaan toistaiseksi ole nähty. Lisäksi talletussuoja espanjalaisissa pankeissa on kaksinkertainen (100.000€ per henkilö) useimpiin muihin Euroopan maihiin, myös Suomeen verrattuna.

Ohessa Financial Timesin artikkeli syyskuulta koskien sitä, miten Espanjan pankit taistelevat maineensa puolesta markkinoilla, jotka eivät tahdo uskoa tasearvoja, jotka todella ainakin paperilla näyttávät hyviltä:

http://www.ft.com/cms/s/0/4c445018-a18f-11de-a88d-00144feabdc0.html

Toisen linkin alta löytyy tietoa siitä, miten kansainväliset luottoluokittajat näkevät Espanjan pankkien tulevaisuuden jo valoisampana:

http://www.cotizalia.com/cache/2009/09/19/noticias_45_analistas_bancos_espanoles_rating.html

No, näin julkisesti lienee parasta olla sanomatta kovin vahvasti yhtä tai toista siitä, mitä markkinoilla tulevaisuudessa tapahtuu, Espanjan talousuutisia seuratessa tahtoo välillä kyllä masentaa.

Viestini ydin lienee siinä, että tapahtui tulevaisuudessa mitä tahansa, niin Espanjan pankeissa ei tällä hetkellä ainakaan ole ollenkaan sellainen paniikki ja kriisi menossa kuin mitä asiasta tunnutaan yleisesti ajattelevan. Vaikeaa on, luottotappioita on, töitä on paljon, mutta tase on vahva ja vakavarainen, likviditeetti ei enää ole ongelma (ainakaan kaikille pankeille) ja lainamarkkinat alkavat normalisoitua. Näin ainakin tänään, huomenna nähdään mihin tulevaisuus on menossa. 🙂