Itseltäkin ääni

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Nyt käyttikset vaihtoon Itseltäkin ääni

LINKKI

Tomas
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 27.09.2007
Kirjoituksia: 7
Vastauksia: 48

Itseltäkin ääni Ubuntulle+OpenOfficelle+Firefoxille, mutta mutta..

OpenOfficen käyttämä ODF standardisoitiin ISO’n toimesta 2006, eli myöhemmin kuin mitä MS on käyttänyt XML-pohjaisia ratkaisuja. Joten perinteinen muna vai kana ongelma.. Ja onhan tuo MS Officen käyttämä Open XML standardisoitu, mutta ei jenkkiläisen ISO’n vaan Eurooppalaisen ECMA’n toimesta, ja on avoin mikäli noudatetaan ko. standardin määrityksiä.

Yhteensopivuusongelmat vanhempien versioiden kanssa ovat aivan normaaleja _kaikille_ ohjelmille. Eli mikäli yhteensopivuus säilyitettäisiin, ei uusia ominaisuuksia voisi käyttää eikä kehittää. Ja ainakin omat kokemukset MS Office vs OpenOffice tiedostomuotojen yhteensopivuuksista ovat olleet aika kehnoja, yhtälailla OpenOfficeen avattu microsoftin dokumentit on joutunut uudelleen muokkaamaan, että muotoilut ja kuvat ovat olleen oikeilla paikoillaan. Toisinpäin ei ole oikein kunnon käyttökokemusta. MS Officen kesken tämä ei ole niinkään ongelma, koska MS Office 2007 on täysin Open XML’lää käyttävä, ja vanhempiin Office versioihin (office 2000, XP ja 2003) on saatavana ilmainen ’Microsoft Office Compatibility Pack’. Ja tuota vanhempia versioita käyttävät pärjäisivätkin sitten jo mainiosti pelkällä WordPadilla ja RTF-dokumenteilla (Rich Text Format, mikä sekin oli aikoinaan Microsoftin kehittämä)..

Oma mielipiteeni on, että mieluummin ilmaisia kuin laittomia versioita! OpenOfficella pystyy tekemään (varmastikin) kaikki samat asiat kuin Microsoftin maksullisella tuotteella. Ja samaten käyttöjärjestelmän tehtävä ei ole olla hieno ja raflaava, vaan ainoastaan mahdollistaa vakaa alusta käytetyille ohjelmistoille.

Mitä noihin galluppeihin firmojen suunnitelmista vaihtaa käyttöjärjestelmää tulee, niin itse jätän ne suosiolla omaan arvoonsa. Mikäli asiaa kysytään pienen tai PK firman talouspäälliköltä, joka näkee lisenssimaksuihin menevät kulut, niin varmasti olisivat kiinnostuneita halvemmista vaihtoehdoista. Ja ehkä pienellä, oman IT tuen omistavalla, firmalle OpenSource-tuotteiden käyttö olisikin mahdollista, mutta karrikoidusti voisi sanoa, että IT tuen kustannukset ovat kääntäinverrannollisia ohjelmistojen lisenssimaksuihin. Ja kaikkien kallein vaihtoehtohan on, että kuitenkin jouduttaisiin säilyttämään ne muutama Windows-työasema, koska palkkahallinnon softa tms. ei käänny Linuxin päälle..

Mutta jotta tuotaisiin jotain lisäarvoa tähän keskusteluun, niin yhtenä todella suurena etuna pitäisin Linux-versioissa niiden toimivuutta vanhemmankin raudan päällä. Itse olen asennellut tutuille/sukulaisille netti-pc’itä, jotka pyörivät yli 5 vuotta vanhoissa kannettavissa ilman isompia ongelmia. Ubuntun on asentunut ilman ongelmia useimmissa tapauksissa, ja firefox vaatii pientä viilausta, että kaikki videot yms. näkyvät oikein. Mutta kunhan kerran nuo on saanut kuntoon, niin ei ole ollut ongelmia. Myöskin kaikki muutkin loput tarpeelliset ohjelmat, kuten Anti-Virus ja web-selaimet, löytyvät ilmaisversioina, ja ovat samalla lailla tarpeeksi päteviä kotikäyttöön.

Ja sen verran vielä, että itse olen henkeen ja vereen Linux-miehiä, opiskelinhan señor Torvalds’in kanssa samaan aikaan Hgin Yliopistossa Tietojenkäsittelyopin laitoksella (vai mikä se olikaan nimeltään, sumeiden opiskelija-aikojen muistot ovat vielä sumeampia).. aikoinani..