Irtisanomiskorvaus

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma espanjan palkat Irtisanomiskorvaus

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Bolichera
Bolichera Ei kirjautuneena
Liittynyt: 31.08.2007
Kirjoituksia: 8
Vastauksia: 77
Tomas kirjoitti:

Noihin työttömyyskorvauksiin vielä lisäisin, että irtisanomissuoja on aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Käsittääkseni irtisanottaessa olet oikeutettu saamaan 30pvää / työvuosi korvauksen. Tuossa taisi olla joku min 2 vuotta töissä raja. Konkurssi-tapauksissa en tiedä miten tuo menee..
-t-

Irtisanomiskorvaukset lienevätkin yksi syy siihen, miksi yrityksissä ainakin joku tovi sitten maksettiin osa palkasta hyvin mielellään pimeänä ja/ tai sopimus tehtiin esim. osapäiväiseksi. Irtisanomiskorvaus eli finiquito nimittäin oikeuttaa työntekijän saamaan 45 päivää korvausta/ tehty työvuosi!!!

Jos irtisanominen tapahtuu nk. taloudellisista ja/ tai tuotannollisista syistä johtuen = yrityksen heikentyneen taloudellisen tilanteen vuoksi, putoaa korvaus 20 päivään/ tehty työvuosi ja ymmärrettävästi työnantajat hyvin mielellään käyttävät tätä syynä (todellisena tai teko-sellaisena) finiquitoa laskettaessa.

Mutta mitä pienempi virallinen osuus, sen pienempi on myös saatava korvaus. Ja jos firma on oikein huonossa jamassa, taitaa sekin vähä jäädä saamatta…

Täysimääräisestä finiquitosta puhuttaessa (missä siis palkkakin on ollut totuudenmukainen ja korvausta tulee täydet 45 pv/ vuosi) voi jokainen laskea, miten paljon tämä yritykselle kustantaa. Monilla firmoilla ei ole yksinkertaisesti varaa irtisanoa työntekijöitään, sillä jos ihminen on ollut työssä esim. 20 vuotta saman työnantajan palveluksessa, on edessä helposti 50.000€:n finiquiton maksaminen. Tällaista rahaa ei helpolla löydy vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevasta yrityksestä, joten pahimmillaan käy niin, että olet työssä, mutta et saa siitä palkkaa eikä sinua irtisanoa sen kalleuden vuoksi. Aikamoinen pattitilanne!!!