integraatio

LINKKI

vanhatyttö
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748

Arnold kirjoitti:

Niin… Voiko suomalainen, tai pohjoiseurooppalainen noin yleensä, espanjalaistua?

Onko kellään kokemuksia siitä, millä tavoin espanjalaiset suhtautuvat muiden eurooppalaisten maahanmuuttajien integroitumispyrkimyksiin? Vai onko niin, että esimerkiksi suomalaiset eivät edes halua ns. espanjalaistua?

Kulttuurierojahan on, mutta kuinka voimakkaasti ne ilmenevät jokapäiväisessä kanssakäymisessä? Esimerkiksi espanjalaisissa hautajaisissa tai muistotilaisuuksissa taputetaan tietyissä kohdin kuin konsertissa tai muussa esityksessä konsanaan, mutta hautajaiset eivät ole niitä jokapäiväisiä elämäntilanteita.

Kielen oppiminenhan on ensisijainen avain kulttuuriin kuin kulttuuriin, mutta sitähän ei opi riittävästi, jos seurustelee vain muiden emigranttien kanssa.

Kuinka sitten taas seurustella alkuperäisväestön kanssa, kun kielitaito on sitä mitä se valtaosalla maahanmuuttajista on? Ja seurustelulla todella tarkoitan laajakirjoista kommunikaatiota; en jotain intiimisuhdetta, jossa siinäkin varmaan määrätty sanasto tulee tutuksi.

Vai onko kenties niin, että espanjalaiset eivät hyväksy omiin rientoihinsa muita kuin paisánoja (espanjalaisia), vai eivätkö muut vain uskalla tai kehtaa pistää niihin nokkaansa? Esimerkiksi ravintolatkin näyttävät asiakaskuntansa puolesta jakautuvan pääosin kansallisuuksien mukaan.

Aika mielenkiintoinen kysymys tama integroituminen? Tassa on ollut puhetta melusta ja sen sietamisesta, mutta eiko integroituminen ole paljon laajempi ja syvallisempi asia kuin pelkastaan toisten ihmisten ja heidan tapojensa sietamista. Espanjalainen yhteiskunta haluaa siirtolaistensa integroituvan; se tarkoittaa, etta heidän toivotaan elavan ja kayttaytyvan espanjalaisittain lakeja ja saantoja kunnioittaen. Espanjalainen yhteiskunta tekee taman mahdolliseksi kaikin puolin ja odottaa meidan ulkomaalaisten tekevan oman osuutemme; lasten tulee menna kouluun, aikuisten maksaa veroja ja elaa ihmisiksi. Espanjalaiset toivoisivat ulkomaalaisten asuvan siella missa hekin asuvat, kunkin kansallisuuden omien gettojen syntyminen ei ole suotavaa eika toivottavaa.Tietenkin toivotaan ulkomaalaisten oppivan edes hiukan espanjaa, sen verran, etta he voisivat hoitaa paivittaiset asiansa ja ymmartaisivat tiedotusvalineissa annetun informaation. Ja lasten luonnollisesti pitaisi oppia kielta niin hyvin, etta he voivat suorittaa pakollisen peruskoulun oppimaaran.

Eiko tama ole aivan samoin kuin meilla suomessa – haluamme somalien ja turkkilaisten oppivan suomea ja elavan niinkuin mekin elamme. Emme halua somalikylia tai turkkilaiskylia omaan maahamme, ulkomaalaistaustaisen lasten on kaytava suomalainen koulu ja opittava tavoille. Ja meidan maamme, Suomi, antaa siihen kaikki mahdolisuudet, ulkomaalaisten tarvitsee vain sopeutua ja ottaa vastaan mita tarjotaan.

Jotenkin on ristiriitaista, etta suomeen tulevilta ulkomaalaisilta integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan vaativat suomalaiset ovat itse luoneet oman suomi-gettonsa Espanjaan – milla muulla sanalla voisi kuvata Los Bolichesin suomalaisasutusta?Asutaan yhdessa, kaytetaan omia suomalaisia palveluja, oikein liikekeskuskin on perustettu, ja puhutaan suomea toisten suomalaisten kanssa. Puheenaiheena usein espanjalaiset ja heidan omituiset tapansa ja valitettavan monesti puhutaan siita, mita kaikkea kiusaa ne espanjalaiset suomalaille ovatkaan tehneet; varastaneet, hairinnet, petkuttaneet. Haiskahtaa aika rasistiselta monta kertaa eikä kovin integroituneelta. Ja tämä on talla palstallakin tullut esiin useammin kuin yhden kerran…