Ilmastoasioita

LINKKI

vanhatyttö
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748

Kaikki on niin suhteellista. Suomen pakkasten jälkeen Costa del Sol tuntuu ihanalta ikuisen kesän maalta, jossa vesisadekin on yhtá lámmintä kuin silloin lapsuuden kultaisina vuosina. Mutta ajan oloon, vuosien mittaan, alkaa huomata, että táálläkin on ihan selkeát vuodenajat – on talvi, kevát, kesä ja syksy. Syksyllä puista putoavat lehdet, páivát ovat lyhyitá ja talvella on sateista ja harmaata. Ja sitten kun koittaa kaivattu kevát, puhkeaa luonto yltäkylläiseen kukintaan, kaikkialla on vihreáá, puihin kasvaa uudet hennonvihreát lehdet ja keltaiset kukkaset peittávát kaikki pientareet. Kunnes tulee se kuuma kesá, joka muuttaa vihreyden keltaiseksi ja lopulta ruskeaksi ja sittenpá onkin taas uusi syksy ovella.

Vuodenajat menevát aikalailla kalenterin mukaan, syyspáiván tasauksesta syksy, talvipáiván seisauksesta talvi, kevátpáivän tasauksesta kevát ja kesäpäiván seisauksesta kesá. Joten 3 kuukauden kärsimyksellá talvestakin páásee ja loppua kohden se yleensá hellittáá, se kársimys ja kylmyys.

Minua háiritsee eniten kosteus, niin kesállá kuin talvellakin. Ja siksi hyvá ja lámmin asunto on tárkeá. Mikäán ei ole inhottavampaa kuin kostea sánky!!

Muutama fakta Malagan ilmasto-oloista:

Vuoden keskilámpötila +18 astetta, kesákuukausina 25,4 ja talvella kylmimpáán aikaan 11,9 astetta. Lámpötila voi kohota +44 asteeseen ja laskea pakkasen puolelle. Luntakin on satanut ihan Malagassa, vuorilla toki joka vuosi. Ja heti kun noustaan Guadalhorsen laaksosta ylemmáksi viilenee myös ilmasto, Rondan seudulla esimerkiksi, on ihan kunnon talvi lumisateineen.
Joulu-tammikuu ovat sateisimmat, vuotuinen sademaaárá on noin 600 mm ja suurin osa siitá saadaan sydántalvella. Vettá voi tulla yhdellá kertaa jopa 200 mm!!! Sateen vastapainoksi aurinko paistaa yli 3.000 tuntia vuodessa.

Suomessa, Helsingissá, vuoden YLIMPIEN LÄMPÖTILOJEN keskiarvo on 8,3 astetta ja alimpien 1,3 astetta. Sadetta saadaan 191 päiváná vuodessa yhteensá 688mm.

Jos ei tykkáä sateesta ja kosteudesta ja haluaa lämmintä páivállá ja viileáá yóllä, niin suosittelen Saharan aluetta. Siellá on myös rauhallista ja puhdasta, ei ole meluisia naapureita. Ei tulvia, ei lumituiskuja eiká hurrikaanejakaan. Oivallinen alue suomalaisen siirtokunnan perustamiseen. Tällä laajasti tunnetulla suomalaisella sisulla, ja kuokalla, palauttaisimme sinne jálleen ne vehreát keitaat, joita Saharan alueella tiedetáán joskus olleen. Ja jotka ovat tuhoutuneet kun alue jái somalisukuisten kansojen haltuun… Dyyni, kuokka ja Jussi, mitä muuta voisimme tarvita 😉 😉 😉