Ihmissuhteet …

LINKKI

Old Chap
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.07.2006
Kirjoituksia: 106
Vastauksia: 2386

Kiitos Kari väittämästäsi, että minulla olisi paljon lisättävää – joskin sitä on itselläsikin ja ihan varmasti monella muullakin. Joten tehdään siis sitä kaikki!

Lisäys: Kun asioit varsinkin byrokraattien kanssa, hyödynnä moneen kertaan itse hyväksi testaamaani aloitusta. Asennoidu leppoisasti, ota katsekontakti, hymyile (kunnioittavasti) ja sano ”minulla on probleema, haluaisitteko auttaa?” – Lähes aina vastaus on myönteinen (kukapa haluaisi kieltää) ja ratkaisun rakennustyö alkaa.

Muita avauksia esim: ”Olettehan kanssani samaa mieltä siitä, että ..?”

Ja kun juttu etenee etkä saa mieleistäsi päätöstä ja/tai se sisältää ilmauksen ”ei” – älä sano välttämättä mitään. Katso silmiin, ole vaiti ja odota. Jos et kestä kauempaa kuin vastapuoli, verryttele sanomalla väliin ”nii-in” ja odota taas.

Muista koskettelu. Suomessa se on lähentelyä, täällä normaalia. Kättele oikealla ja ota samalla vasemmalla kädellä vahvistava ote (katso esim. televisiosta, miten George W. Bush hyödyntää tätä).

Vahvista ystävyyden tunnetta laskemalla kätesi toisen olkapäälle. Täällä yletyt kyllä, suomalainen puolestaan ei halua tuntea sinun tulevan niin/liian lähelle itseään.

Jos istut neuvottelussa pöydän ääressä, pidä kätesi näkyvillä ja nojaudu eteenpäin korostaaksesi sitä, miten aktiivisesti osallistut. Jos et pidä vastapuolen ehdotuksista, nojaudu taaksepäin, laske kädet syliisi, säilytä tiukka katsekontakti äläkä edes äännähdä.

Valmistaudu tapaamisiin, tee muistilappu pääkohdista, aseta itsellesi tavoite ja – sen varalta että et saavuttaisi sitä – myös perääntymistavoite, mistä et sitten enää tingi.

Tuo Karin mainitsema kasvojen säilyttäminen on äärimmäisen tärkeää kaikkialla, myös Suomessa, kumma kyllä. Mutta siellä on myös helpointa ottaa yliote (lue edellä olevat uudelleen).

Älä mene Espanjassa ”suoraan asiaan” vaan rupattele ensin. Ota selko vastapuolesta, perheestä ja intresseistä, jos mahdollista. Päättele mihin toinen pyrkii ja rakenna ratkaisua, älä yksipuolista päätöstä. Kiitä vastapuolta hyvin hoidetusta asioiden hoidosta ja oikeastaan mistä tahansa, joka on totta. Ja tuo on erityisen tärkeää viimeistään sillon, kun olet itse voittaja.

Väliheittona ”Phah!” voi olla tehokas tai vaarallinen. Kokeilepa joskus ihan kavereiden kesken. Erityisesti, jos et usko kaikkea tai voit kuvitella saavuttavasi parempaakin.

Kun vastapuoli on tarjonnut kaikkensa, kiitä siitä ja kysy, mitä muita etuja voisitte lisätä hänen ehdottamaansa ratkaisuun, joka toki on sinänsä erinomainen, mutta kaipaa vielä täsmennyksiä, jotta voisit olla täysin tyytyväinen.

Ja miljoona muuta. Nämä vain ajatusvirtana tässä ja tähän tällä hetkellä.