Hyvä nettiopas reiteille

Uusimmat Keskustelu Aktiviteetit Harrastukset Patikoimaan. Hyvä nettiopas reiteille

LINKKI

reissu-lassi
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 15.12.2008
Kirjoituksia: 7
Vastauksia: 120

Netistä löytyy myös suomenkielellä hyvä opas Espanjan kävelyreiteille. Topwalks-sivusto esittelee 240 reittiä eri puolilta Espanjaa. Reittiselostukset ovat hyvin yksityiskohtaiset ja jokaiseen reittikuvaukseen kuuluu kartta, korkeusprofiili, diaesitys, ajo-ohjeet, GPS-välipisteet ja runsaasti kuvia. Kustakin alueesta on esillä myös tiekartta.
Reitit on myös luokiteltu kuljettavuuden ja kuormituksen mukaan.
Oman kokemukseni pohjalta rohkenen suositella Topwalksin reittejä. Niistä on mitä ilmeisimmin karsittu vaarallisimmat reitit, ja runsaasta valikoimasta löytyy mukavia polkuja kaiken tasoisille patikoijille.
Lisäksi Topwalks esittelee kuvasarjoin 1500 kukka- ja kasvilajia. Kukat on luokiteltu värin ja heimon mukaan. Tukena on myös aakkosellinen listä kasvilajeista tieteellisin nimin.
Sivustosta löytyy kuvat myös Espanjan yleisimmistä perhoslajeista, eli Topwalks on melkoinen opas Espanjan upeaan luontoon.

Andalusian reitit ja vuodenajat

Itse pidän eniten Pohjois-Espanjan maisemista (Aragon, Kantabria, Asturias), mutta suomalaisia taitaa liikkua edelleen eniten Andalusiassa.
Tähän aikaan vuodesta Andalusian puistoista Cabo de Gata-Nijar (Almeria) on parhaimmillaan. Siellä paras sesonki on marras-helmikuussa. Grazaleman puisto (Cadiz) on hienoimmillaan maalis-toukokuussa. Sierra Nevadassa (Granada) hyvä sesonki on selvästi pidempi: huhti-toukokuussa voi alkaa patikoida alarinteillä, ja ylimmät huiput kuten Mulhacen paljastuvat lumesta kesäkuusa. Sierra Nevadan runsaasta reittivalikoimasta löytyy kivoja reittejä lokakuun ruska-aikaan asti.
Granadan pohjoisosan puistot Castril, Baza ja Huetor sekä Sierras de Cazorla, Segura y las Villasin luonnonpuisto (Jaen) ovat vehreimmillään touko-kesäkuussa.

Reitit pohjoisessa

Aragonissa ilmasto on ankarampi, koska Pyreneiden hiemoimmat reitit ovat niin kaukana merestä. Toisaalta sesonki on syksyllä yllättävän pitkä. Pyreneillä viihtyy toukokuulta marraskuun alkuun.
Kantabria ja Asturias tarjoavat valtavasti vaihtelevia reittejä aivan upeissa maisemissa. Kun rantareitit lasketaan mukaan, sesonki on käytännössä ympärivuotinen. Esimerkiksi tänä vuonna astelimme luonnossa shortseissa ja t-paidoissa vielä joulukuussa – ja oli kuuma! Viime talvena hienoja kelejä oli tammikuussakin.
Viime viikot pohjoisessa on ollut kylmää ja luntakin on tuprahdellut, mutta emmeköhän pääse taas lähipäivinä luontoon!
Laitan pohjoisen reiteistä esimerkiksi Saliencian järvireitin. Jossain kehuttiin sitä hiljattain Espanjan upeimmaksi järvireitiksi: Saliencian järvet ja Lago del Valle löytyvät Somiedon luonnonpuistosta Asturiasta.