Huoh.

LINKKI

Rockford
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 18.08.2007
Kirjoituksia: 0
Vastauksia: 16

Ärsyttää nyt sen verran että täytynee jo replytä.

Okebo:
Viimeisin on nyt 9.04, Jaunty Jackalope.
MikroCP:tä ja muitakaan suomalaisia ”tietokone”lehtiä en ole paperiversioina enää ihan hetkeen sen kummemmin lukenut, joskus vilkaissut kirjastolla käydessä jos olen jaksanut. Syystä että ei niissä enää mitään luettavaa ole, vain vanhentunutta höpinää ja erään monopolifirman turautuksien hehkutusta.
Em. syystä en nyt osaa sanoa onko heillä jäänyt jotain kokeilematta (esim. ndiswrapper) vai todellakin tullut joku sellainen ajuriongelma mitä ei ties kuinka monilla tuhansilla Thinkpad T42:n muilla käyttäjillä wlan-sovittimen osalta ollut.
Allekirjoittaneella on ollut näitä mustia ihanuuksia aika monta ja edelleen käytössä T-sarjalaisia. Ajossa näissä on ollut jos mitäkin käyttistä, suurimmalta osin linjaa linux/bsd/solaris, mutta ei koskaan windows.

Vaan leipään, eli asiaan – Miten se linuxin (tarkennus: laiteajurien koodaajien) vika olisi jos ei kertakaikkiaan saa speksejä?
Kun ei anneta tietoa miten laitteelle jutellaan ja saadaan se tottelemaan niin pitää ottaa käyttöön ns. reverse engineering, joka ei ole helppoa eikä kovin nopeaakaan. Eikä välttämättä edes onnistu kunnolla.
Sitten tulee vielä kaikkitietävät windows-neidit jotka hekottelevat että syytelkää vaan laitevalmistajia, koska.. niin.

”… vastaan että asiakas olisi koneellensa Linuxin halunnut tai hänellä olisi se ollut. Kyllä se vaan on Windows ja office normaali työelämässä vielä, ja uskoisin että jatkossakin.”

Niin, jos sinä saat suuressa laiskuudessasi päättää. Onneksi ainoa varma asia on muutos.
Mikä on ”normaali työelämä?” Se toimisto, jossa ainoa mistä jotain ollaan tietävinään on hiiren kliksuttelu ja konsultille maksaminen siitä että kliksuttelu vain lisääntyy jatkossakin?
Mitähän ne asiakkaasi sitten ovat olleet jos ei edes 30v aikana ole muuta käyttistä näkynyt – muistatkohan ettei winukka ole tuon ikäinen?

Linuxia tai muita vaihtoehtoja moni haluaisi, mutta joskus ihmeelliset säännökset yläpuolelta kieltävät sellaisten kokeilutkin. Ei osata ja pelätään mörköjä, kun sillähän niistä juuri päästäisi eroon.
Kotikoneelle sitten ei taas uskalleta tai kuten yleensä, ollaan vain liian laiskoja ja välinpitämättömiä. Tai sitä muutosvastarintaa jonka devspain mainitsi.
Nykyaikana se on jo todella outoa kun voi helposti testata liverompulla/-tikulla tekemättä mitään muutoksia alla olevalle systeemille tai ajaa rinnalla virtuaalisena.
Mikäli koneet saisi ostaa kaupasta ”naked” eli kokonaan ilman käyttistä ja se pitäisi itse asentaa niin sanonpa että tuoreena esimerkkinä Ubuntu menee sisään paljon helpommin ja nopeamminkin kuin w.

KL:
”On helppo saada apua jos Windows ’reistailee’, koska monet hallitsevat sen.
Linuxin saa apua ainoastaan ilmojen edellä.”

Pahasti väärin, sanoisin.
Winkkumaailmassa on totutettu siihen että se kaikki apu maksaa – tulee ensimmäisenä mieleen joku helpson..
Osaavalle naapurille kun soitat ja se alkaa kertomaan sinulle computer managementista ja siitä että pitää hakea joku inf-tiedosto ja asentaa se niin menikös jo peukalo jonnekin?
Linux-apuhan on suorastaan tyrkyllä, jokaisella jakelulla/softalla löytyy niin forumia, postituslistaa, newsgrouppeja, bugien seurausta kuin kattavia kotisivuja vinkkeineen.
Jos ei sellaisiin osaa eksyä niin kai edes haun vaikka googlella osaa tehdä? Ei paljon vaatine kirjoittaa hakuun ongelmana olevan softan/laitteen nimi, mallinumero tai muu tunniste – vaihtoehtoisesti virheilmoitus tai logiin tullut merkintä.

Schooner101:
”Windowsin osaa kaikki”

Kuvittelee osaavansa? Sen orjathan opettelevat ulkoa temppuja millä Bill ja Steve pysyvät tyytyväisinä..

Okebo:
”Muutaman kerran olen yrittänyt omiin koneisiini asentaa Linuxin ja aina se on tökännyt johonkin osittaiseen toimimattomuuteen. Viimeksi muutama kuukausi sitten uusi Ubuntu kannettavaan koneeseen – muuten toimi hienosti mutta langaton verkko ei. No, keskustelupalstoilta sitten löytyi tieto että ei se toimikkaan suojatussa verkossa – ota suojaus pois päältä. Hmmm… otin sitten Ubuntun ”pois päältä”.”

Osittaista toimimattomuutta en ole havainnut, vaan saanut kaiken pelaamaan kuten on pitänytkin. Selvää tietysti että joidenkin laitteiden kanssa on aikoinaan joutunut taistelemaan, mutta syynhän näit jo tuossa aiemmin.
Tuo että joku ei toimisi suojatussa verkossa on takuulla roskapuhetta.
Itselläni viimeisin asennuskokemus on alkuviikolta kun tuttavan uudelle koneelle laitettiin pyynnöstään eräs linux-distro. Tikulta boottaus ja kahvihetken aikana tuli valmista, kaikki tunnistui ja toimi suoraan. Verkkoyhteys hänellä sisäisen 3G-modeemin kautta, mutta myös eetteripiuha ja wlan avoimena sekä salattuna todettiin toimiviksi. Kaikki nämähän näkyvät suoraan networkmanagerin appletissa, hiiren heilautuksella voi valita ja vaihtaa.
(Myös tuo kone on hankittu varta vasten suomen ulkopuolelta että sai ilman pakkomaksua Redmondin suuntaan ja säästyy vaivalta alkaa reklamoimaan sitä takaisin.)

”Minikoneitten toimitukset jenkeissä lopetettiin Linuxilla koska asiakkaat palauttivat niitä liian paljon kauppaan takaisin – nyt koneet toimitetaan vain Windowsilla – kertonee jotain(?)”

Hyvin on propaganda mennyt perille – tämä väite on kumottu moneen kertaan ulkomaisissa medioissa, vaan ei ilmeisesti suomessa.

Toisekseen se monissa ollut Linpus on vähän heikko esitys. Toimiva muuten, mutta liian helppo ja erilainen, näin olen kuullut. Liian helppo?!

Aloittelijalle sopisi paremmin Ubuntu NBR (Netbook remix), tai miksei suoraan se täysi ”normaali”versiokin. Toki niiden välillä voi vaihtaa suoraan valikoistakin jos siltä tuntuu.

Windowsin pakkosyötön takana on massiivinen määrä rahaa ajamassa sen asiaa ja siihen kuuluu uskomaton määrä kieroilua kulissien takana, tietäisitpä vain.
Mielenkiintoinen tilanne tämäkin että XP laitetaan polkumyyntinä noin kympin kappale kenelle tahansa, kunhan vaan se lisenssimaksu saadaan eikä kone mene naked tai millä tahansa muulla käyttiksellä – vaan viralliset päivityksethän sille on lopetettu. Ei mahtaisi käydä laatuun minkään muun tapauksessa..