Hullua

LINKKI

-Tomppa-
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 26.08.2013
Kirjoituksia: 5
Vastauksia: 41
jerrypuu kirjoitti:

Jos ostan kilon jauhelihaa ja syötän sen piskille, mistä viranomainen tai lihakauppias sen tietää kuka tai mikä sen syö?- EI! Hyvä -Tomppa-!

Tässä oli juuri syksyllä tapaus jossa kauppias jauhoi samalla myllyllä lihaa ihmisille ja koirille. Jäi kiinni tästä ja menetti luvan myydä kaupassa jauhettua lihaa! Siis samasta lihaköntsästä jauhoi. Eläinruokaa ei saa myydä ja varsinkaan käsitellä samassa paikkaa ihmisruoan kanssa. Hullua mutta totta! Tietenkään viranomaiset eivät tiedä mitä syötät koirallesi kotona. Siitä tässä nyt ei ole kysekään.

Tässä vielä ensimmäinen juttu Hesarissa.

Hesari kirjoitti:

Miksi kaupassa ei saa jauhaa lihaa koirille?
31.10.2013 22:01 29
Arja Kivipelto
HELSINGIN SANOMAT

OUTI PYHÄRANTA / HS
Ihmisruoaksi tarkoitettua lihaa ei saa myydä koiranruokana, sanoo elintarvikelaki.

Tavallista jauhelihaa ei saa myydä ruokakaupassa koiranruokana, sillä ihmisen- ja koiranruokaa eli rehua koskee eri lainsäädäntö.

”Asia ei ole kovin selkeä”, toteaa ylitarkastaja Tuula Koimäki Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

”Jos elintarvikehuoneistossa valmistetaan koiranrehua, on olemassa riski, että rehut ja elintarvikkeet sekaantuvat”, Koimäki sanoo. Hän vastaa elintarvikehuoneistojen, kuten lihatiskillä varustettujen ruokakauppojen, hygieniaan liittyvistä asioista.

Säännön taustalla on elintarvikelaki ja sen kymmenes pykälä. Siinä sanotaan, että elintarvikehuoneistoa ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen niin, että siitä saattaisi aiheutua terveysvaaraa.

”Lain periaate lähtee siitä, että elintarvikehuoneistossa käsitellään elintarvikkeita. Jos taas valmistetaan rehuja, täytyy rekisteröityä rehualan toimijaksi. Elintarvikkeiden turvallisuutta ei voida taata, mikäli samoilla laitteilla käsitellään rehuja”, Koimäki selvittää.

Vantaan kaupunki tulkitsi lakia niin, että samasta paistista sekä ihmisille että koirille jauhettava liha voi aiheuttaa terveysvaaran. Kaupunki kielsi kauppias Ingvar Palmenia tekemästä jauhelihaa ruokakaupassaan siksi, että kaupan lihatiskillä oli jauhettu lihasta yli jääneitä jänteitä ja kalvoja koiranruuaksi. HS kertoi asiasta torstaina.

Koimäen mukaan sillä hetkellä, kun huonot paistinosat päätetään antaa koiranruoaksi, niitä koskeva lainsäädäntö muuttuu.

”Silloin ne muuttuvat sivutuotteiksi, ja lainsäädäntö sanoo, että sivutuotteet täytyy poistaa elintarvikehuoneistosta, jotta ne eivät sekaannu elintarvikkeisiin. Sivutuotteiden käsittelyssä käy helposti niin, ettei hygienialle asetettuja vaatimuksia täytetä yhtä huolellisesti kuin silloin, kun kyse on ihmisen ruoasta”, Koimäki toteaa.

Laki ei kuitenkaan määrää heittämään paistin kalvoja, jänteitä ja luita roskiin. Kauppias voisi siis antaa paistista poistetut lihanosat koiranomistajille – mutta vain tietyin edellytyksin.

Hänen täytyisi laittaa luut pussiin ilman, että pakkaamiseen tarvitaan mitään laitteita. Koimäen mukaan ”yksinkertainen pakkaustoiminta voisi olla mahdollista myymälässä, jos se tehdään päivän päätteeksi, riittävän erillään elintarvikkeiden käsittelystä ja siten, ettei elintarviketurvallisuus vaarannu”.

Pakkaamisen jälkeen tilaa olisi puhdistettava riittävästi. Lisäksi koirille tarkoitetut lihat olisi varastoitava erillään niin, ettei sekaantumisen vaaraa elintarvikkeiden ja rehujen kesken ole.

”Tämä edellyttäisi sitä, että luut olisivat elintarvikelaatua. Tällainen toiminta ei ole mikään itsestään selvä, vaan toimijan on osoitettava, että homma toimisi”, toteaa Koimäki.

Lähde

Ja vielä toinen juttu

Hesari kirjoitti:

Lihan käsittelykielto ihmetyttää kauppiasta
Roslundin kauppiaat antavat leikkuujätteet käsittelemättä koirille, Vantaalla koiranruoan teko vei luvat

31.10.2013 6:09 47
Marja Salomaa
HELSINGIN SANOMAT

Anna-Riitta Sippola
HELSINGIN SANOMAT

Koirille meneviä lihanroippeita ei saa käsitellä samoin välinein kuin ihmisille tarkoitettua lihaa. Samojen myllyjen käyttö vei myyntiluvan Vantaalla.

Eläinten ruoaksi päätyviä lihoja ei saa käsitellä samoissa tiloissa ja samoin välinein kuin ihmisen syötäväksi meneviä lihoja.

Koiranruuan käsittelylle pitää olla erilliset tilat ja luvat.

Siksi koiralle tarkoitettua lihaa ei lain mukaan saa edes jauhaa samalla myllyllä kuin ihmisille tarkoitettua, vaikka se olisi samasta paistista.

Erilaisten lihojen jauhaminen nousi ajankohtaiseksi tällä viikolla Vantaalla. Paikallinen kauppa sai kaupungin ympäristölautakunnalta täyskiellon tehdä jauhelihaa. Syy oli se, että kaupassa on jauhettu jänteitä ja kalvoja koiranruoaksi.

Helsinkiläisessä Roslundin lihakaupassa lihan puhdistustuotteita lahjoitetaan koiranruoaksi. Ero Vantaan tapaukseen on, ettei kalvoja, jänteitä ja luita käsitellä.

”Keräämme niitä päivän aikana sivuun. Jollei niitä pyydä kukaan koiralleen, ne menevät illalla roskiin”, kertoo Roslundin lihamestari Tuomo Pesonen.

Hietalahden hallissa toimivan lihakaupan vakioasiakkaat tietävät odottaa viikonloppua, jolloin ihmiset ostavat pihvejä ja puhdistusjätettä kertyy enemmän kuin arkena.

Kauppiaat saavat harvoin viranomaisilta moitteita jauhelihan käsittelystä. Helsingissä ja Vantaalla tehdään tarkastuksia kauppoihin noin kerran vuodessa, Espoossa parikin kertaa.

Puutteita löytyy melko harvoin. Yleensä kauppias korjaa havaitut viat, sanoo ympäristöterveyspäällikkö Riikka Åberg Helsingin ympäristökeskuksesta.

Vantaan Nikinmäessä kiellon saanut kauppias Ingvar Palmén hämmästelee viranomaisten tiukkuutta. Palménin kauppiasveljekset eivät nyt saa myydä jauhelihaa lainkaan.

”Niillä on aika julma valta”, Ingvar Palmén sanoo viranomaisista.

Keskiviikkona Vantaan ympäristölautakunta hylkäsi kauppiaiden tekemän oikaisuvaatimuksen. Kiellon peruste oli, ettei Palménien omavalvonta ole riittävä riskien hallitsemiseksi.

Kauppias Ingvar Palmén kertoo, että hän on irrottanut lihoista jänteitä ja kalvoja ja jänteitä, joita ei ”halua myydä kenellekään pataan”.

Hän sanoo tekevänsä jauhelihat asiakkaan silmien alla.

”Jauheliha on lihatiskin mittatikku. Jos se on hyvää, on muukin hyvää”, Palmén sanoo.

Vantaan ensimmäisen kaupungineläinlääkärin mukaan viranomaisen velvollisuus oli puuttua Palménien toimintatapoihin. Jauhelihan tekeminen koiranruuaksi kaupan tiloissa pysyy kiellettynä.

”Ymmärrän, että se voi tuntua ihmeelliseltä, mutta niin se vain on”, sanoo Vantaan ensimmäinen kaupungineläinlääkäri Kirsi Hiltunen.

Jauhelihan käsittelyn lisäksi viranomaiset olivat antaneet Palméneille huomautuksen myös jätehuollon järjestelyistä sekä myynnistä poistettujen lihatuotteiden säilytyksestä.

Kauppiaat voivat Hiltusen mukaan saada jauhelihan myyntiluvan takaisin, jos he tekevät omavalvontasuunnitelman ja osoittavat toimivansa lain puitteissa.

Yleensä kauppojen omavalvonta toimii hyvin. Etenkin isot ketjut pyrkivät viranomaisten mukaan pitämään huolta laadusta.

”Kauppiaat tietävät, millaisesta tuotteesta on kyse”, sanoo Espoon ympäristöterveysyksikön päällikkö Kaisa Hemminki.

Lähde