Höpö höpö

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä freesoul65
freesoul65 Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.12.2012
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 697

Saksassa tuskin on mitään kuplaa.

Esimerkkinä käyttämäsi Berliini oli ainakin tässä pari vuotta sitten jopa luonnottoman halpa suurkaupungiksi. Taisi olla maailman halvimpien pääkaupunkien joukossa Berliini vielä joku aika sitten ostaa asunto! Berliinissä on mm. sen vuoksi eräs euroopan suurimpia anglosaksi expatti taitelijoiden kommuuneja, että hippi ja sen kaveri muuttivat New Yorkista (jossa oli kallista vielä tovi sitten) Berliinin, josta saattoivat ostaa pikkulantilla kämpän.

Nyt puhutaan kuitenkin sentään eräästä maailman varakkaimmasta maasta BKT:lla mitattuna – joka tulee myös pysymään rikkaiden joukossa teollisen potentiaalinsa vuoksi. Sellaisessa maassa kämppien hintojen ei kuulu olla Pakistanin tasoa.

Abso on hieman liikaa etunojassa nyt, jos yrittää löytää jotain kuplaa muka Saksan markknoista. Sitä tuskin noilla luvuilla vielä löytyy – voin luvata vaikken ole jaksanut edes tarkistaa Saksan velkaantumisasteita jne.

Abso: ”Jos haluaa tehdä asuntokaupoilla tilin eikä pelkää riskiä, niin kilpalaulanta kreikkalaisten kanssa saksalaisista asunnoista kannattaa. Hinnat nousevat, kunnes kupla puhkeaa.”

Tuossa ekassa lauseessasi saattaa jopa olla järkeä. Asuntosijoitus Berliinistä ei välttämättä ole ns. huono idea. Tosin hieman myöhässä olet vinkkisi kanssa, mutta eiköhän tuo arvonsa pidä. Jälkimmäinen osa taas vaatii niin paljon vettä myllyyn, ettei kerkiä tapahtumaan. (aika ei riitä vaikka intoilijoita olisikin tarpeeksi)

Espanja ja Kreikka tulevat saamaan kenkää eurosta (tai hajoavat tai ymmärtävät lähteä sitä ennen). Inflaatio kiihtyy ja korot kiristyvät saatanallisiksi paljon ennenkuin Saksaan ehditään saamaan mitään kuplettia aikaiseksi.

Edit. Kreikkalaisten isorikkaiden tungeksinta Saksaan on ymmärrettävää monestakin syystä. Ei pelkästään siitä, että Berliini on ollut halpa suurkaupungiksi (ja on sitä ehkä vieläkin).

Kun Kreikka eroaa ja euro hajoaa – skenaario, jonka ilmeisesti Kreikan isorikkaat tuntevat läheisimmäksi vaihtoehdoksi, kaipa he oman maansa tuntevat? – niin mitä jää jäljelle? Kyllä, Saksa tulee jälleen DEMarilla, jonka voi olettaa olevan kohtuullisen järeä valuutta. Siten kiinteän omistaminen Saksasta ei välttämättä ole huono idea, jos haluaa pelata ns. post-euron jälkeistä valuuttapeliä! Absolta siinä mielessä hyvä vinkki, vaikkei hän avannutkaan ideaa meille sen ihmeemmin vaan pelotteli vain mukamas kuplalla. (ei tainnut Abson ajatus riittää aivan näin pitkälle analyysiin? 🙂

Itse kuitenkin suosittelisin saksalaisia vakavaraisia yhtiöitä – siis osakkeita. Ostakaa niitä salkkuun. Paljon huolettomampaa ja helpompaa. Asunnoista on pirunmoinen vaiva ja ne on pakko pitää vuokralla, jos meinaa saada sitä tuottoa riittävästi. Pelkän arvonnousun varaan hommaa ei voi jättää. Vuokraaminen vaatii joko omaa aktiivisuutta, tai pätevän avustajan käyttöä, joka syö tuottoja. Saksassa tulee varmasti monelle vastaan tuo kielikysymyskin. Saksan kielen taidon olisi syytä olla suht hyvää – mitä se ei varmasti enää meistä monelle ole.

Osakkeista saa saman tuoton ja post-euro vivutuksen halvemmalla ja helpommalla. Frankfurtista löytyy jopa kiinteistöfirmoja noteerattuna, jos haluaa siltä toimialalta! Kielitaitovaadekin on paljon vähäisempi. Korkeajännityssaksa riittää aivan hyvin, tärkeintä on että osaa tulkata tilinpäätöksiä – ja se kielihän on kansainvälistä. Sitäpaitsi moni noteerattu sakufirma antaa sijoittajainformaation myös englanniksi ja IR:ssä on taatusti englanninkielentaitoista porukkaa. Eikä maksa mitään extraa toisin kuin vuokravälittäjän käyttö.