homo sapiens

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
arnold malaga Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846
Tuumailija kirjoitti:

Ihmiset ovat viisastuneet

Harvardin yliopiston tutkijan Steven Pinkerin mukaan sotien ja väkivaltaisuuksien väheneminen johtuu siitä, että ihminen on tullut entistä älykkäämmäksi.

Enpä nyt oikein tiedä sanoa, onko Steven Pinkerin tutkimus itsessään tarkoitushakuinen, vai onko journalismi tehnyt siitä sellaisen. Hyvän suomalaisen julkaisutavan mukaan mitään referenssiähän tuohon tutkimukseen ei esitetä.

Ihmissuku kun ei sitten kivikauden aikojen ole piirunkaan vertaa viisastunut. Jos olisi, niin tuskinpa Eurooppakaan tässä minkäänlaisessa talouskriisin aatossa kärvistelisi.

Mutta kuten tästä tutkimuksesta kertovasta artikkelista ilmenee, on lisääntynyt lähinnä älykkyys. Älykkyyden, eli teknisen sekä kaiken käytännön tietämyksen lisääntyminen on johtanut siihen, että ’meillä’ on nykyään käytössämme sateliititit ja muu sen sellainen tekniikka, jonka avulla voimme tarkkailla toisiamme ja siitä johtuen äkkihyökkäykset valtiosta toiseen ovat melkoisen mahdottomia toteuttaa.

Näin ollen sotaan ei enää kannata lähteä soitellen, vaikka sitten mieli tekisikin. Saattaapi tulla isommat väliin. No, ne isommat toki voivat vielä hyökkäillä kuten ennenkin, mutta siinäkin on nykyään käytettävä sellaista poliittista strategiaa, joka vielä puoli vuosisataaa sitten oli yhdentekevää.

Ja samainen tietämyksen lisääntyminen liittyy myös siihen, mitä tulee murhien ynnä muiden väkivallantekojen vähenemiseen, ainakin läntisissä yhteiskuntajärjestelmissämme. Rikostutkimuksen kehittyminen ja julkinen tietäymys sen kehityksestä estävät ihmisiä yhä useammin toteuttamasta primitiivisiä agressioreaktioitaan sekä suunniteltuja tappamisia, kun kiinnijäämisen mahdollisuus on tuhatkertaistunut aikaisempiin vuosisatoihin verrattuna.

Mutta ihmisluonne ”suurennuslasin alla” sinällään, on taatusti aivan yhtä raadollinen, kuin se on ollut aikojen alusta lähtien.

Ja totta vieköön, laitan kädet tätä myöten ristiin, ettei globaalia sotaa koskaan syttyisi, mutta onko pessimismiä, jos lainaan tähän vanhan aforismin?

”Before the storm there is so calm.”