Hola

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Espanja Hola

LINKKI

vanhatyttö
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748
jpmadrid kirjoitti:

Hola Vanhatytto,

En nyt puhu elakelaisten suulla, saan paiskoa toita viela melkein 30 vuotta tulevaan viralliseen elakeikaan taalla Espanjassa. Ensimmaisesta palkkapussista on jo kulunut tosin noin 25 vuotta.
Suomen tilanteesta en osaa muuta sanoa kun mita minulle on kerrottu, televisio on kuulemma perusoikeus, eli jos tv-lupaan ei ole rahaa niin ”sossusta” saa, kuumana kesapaivana saa kuulemma jaatelorahaakin, en tieda pitaako paikkaansa?
Siella on myos vanhainkoteja pilvin pimein, puhut perusturvasta, Espanjassa vanhukset hoidetaan paasaantoisesti omien lasten kotona. Puhut etta julkinen terveydenhoito pelaa, ilmeisesti sinulla ei taida olla asiasta enempaa kokemusta, et muuten niin sanoisi, jos nyt et ole sydamensiirtoa tarvinnut?
Espanjassa on noin miljoona perhetta jossa kaikki tyossakayvat ovat tyottomina, kun avustukset (eivat todellakaan ole ansiosidonnaisia) loppuvat, niin sitten on sukulaisten varassa. Jos ei ole sukulaisia niin sitten kadulle kerjaamaan tai varastamaan. Ja jos jollakin on niin hyvin asiat etta ulkoasu kunnossa, aina voi myyda itseaan, Espanjassa on arvioiden mukaan yli 300.000 prostitoitua…

Ihan nyt kommenttina, Espanja on kaikesta huolimatta kiva paikka asua…

Hotille; Juu, kyllä minua saa sanoa tytöksi, tyttähän minä olen. Oletko sinä nimimerkkisi mukaisesti kuuma, taisit vähän lämmetä, vai kuinka?

Madridin pojalle on valitettavasti kerrottava, että suomessa tv ei kuulu perusoikeuksiin eikä sossu maksa lupaa eikä se sossu suostu sitä jäätelörahaakaan antamaan. Suomessa on lakisääteinen toimeentulotuki, joka on ns. viimesijainen oikeus,(saajalla ei ole mitään muita tuloja tai ne jäävät perusosan alapuolelle, jolloin voi saada näiden tulojen ja perusosan välisen erotuksen) joka on yksinäiselle ihmiselle 417,45 euroa kuukaudessa ja sillä rahalla on maksettava kaikki muut kulut paitsi asuminen, johon voi saada asumistukea. Myös se televisiolupa. Asumistuki on sillä tavoin porrastettu, että yksin asuvan asumista tuetaan 37 neliöön asti ja tuen määrä riippuu asunnon iästä. Jos siis asut yksin 60 neliön kaksiossa saat siihen tukea vain sen 37 neliön verran, lopun maksat siitä toimeentulotuesta. Voit verrata tätä Espanjan 420 euron työttömyyskorvaukseen, huomioi myös molempien maiden hintataso ja pakolliset maksut.

Suomessa työtön voi saada liiton ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa 500 päivää(vrt Espanjan Seguridad Socialin maksama työttömyyskorvaus) ja sen päättymisen jälkeen valtion työttömyyskorvausta, joka on ennen verojen vähentämistä on 551,00 euroa ja josta peritäán 20 % veroa, jolloin työtön saa käteensä 441 euroa kuukaudessa. Toimeentulotukea ja työttömyyskorvausta ei makseta samanaikaisesti. Pyydän taas vertaamaan Espanjan korvauksiin.

Sanot, että Suomessa on pilvin pimein vanhainkoteja. No ei ole. Vanhustenhuollossa pyritään kotihoitoon, se on ihan hyvä juttu. Ja vanhustenhuollon tilasta on niin paljon kirjoitettu, että en halua puuttua siihen.

Minulla ei ole kokemusta Espanjan terveydenhuollosta muuten kuin tuttavien kautta ja heidän mukaansa homma toimii. Suomessa se ei toimi, siitä minulla on ihan omia kokemuksia. Suosittelen sinullekin perehtymistä, käväise vaikka kesälomalla.

Tiedän kyllä, että Espanjassa on 4 miljoonaa työtöntä. Suomessa oli työvoimatoimiston mukaan tammikuun lopussa 296 600 työtöntä työnhakijaa ja noin 70.000 lomautettua. Ja kuinka paljon sitten on muuten siistitty kortistosta, sitä en tiedä. Espanjassa näitä tilastojen puhdistamisvippaskonsteja ei kai käytetä. Ja suomessahan työttömyysprosentti lasketaan suuremmasta perusluvusta kuin Espanjassa; samalla periaatteeella laskettuna 4 miljoonaa työtöntä ei ole koko kansasta kuin vajaa 10 %.

Ja mitä tuohon itsensä myymiseen tulee, niin kyllähän naiset sitä Suomessakin tekee. Ja miehet ostaa, kysynnän ja tarjonnan laki sitäkin kaupankäyntiä säätelee. Ja eikös se ole hyvä, että on tarjontaa, mitäs sitten, jos ei olisikaan…tulisi pula-aika.

Espanjassa olisi kiva asua, Viva España!