Hohhoijaa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä freesoul65
freesoul65 Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.12.2012
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 697
Abso kirjoitti:

Niin no, minulla on monta kotikieltä ja puhun niiden lisäksi enemmän tai vähemmän sujuvasti puoltatusinaa muuta kieltä. Olisin henkilökohatisesti erittäin iloinen, jos ylempänä esitetty väite pitäisi paikkansa.

Entä sitten? Puhe oli ns natiivista bilingualismista, ei sinun kielitaidostasi. Vaikka sattuisitkin olemaan ns aidosti bilinguaali, ja siitä huolimatta tyhmä, onneton ja eristäytynyt, niin entä sitten? Yksityäistapaus vs tieteellinen tutkimustulos suurella joukolla. Ei tarvitse kauaa pohtia kumpi on enempi aiheesta.

Abso kirjoitti:

Suomenruotsin fonetiikkaa en viitsi selittää. Huomattavaa on se, että riikinruotsissa on aspiraatio, kun taas suomen kielessä ja suomenruotsissa sitä ei ole. Suomenruotsissa aspiraatat ovat korvautuneet suomen kielen vaikutuksesta geminoituneilla k- p- ja t-äänteillä.

Tuskin sinun tarvitsee sitä vaivautua mulle selittämään – siitä huolimatta asian vääntäminen joksikin fonetiikaksi on paha sivuraide. Suomenruotsi on ytimeltään täysin käypää ruotsia ja vaikuttaa käyttäjänsä aivoihin kuten ruotsi. on virhe luulla sitä suomen murteeksi kuten sinä vaikutat tekevän.

Sekään ei ole varmaa, että suomenruotsi on sitä mitä se on koska suomi. Osa svedututkijoista väittää, että suomenruotsi on museoitunutta 1700-luvun svenskaa. Sehän sopii kuvioon, 1809 tapahtui nimittäin napanuoran katkaisu SveaMammaan ja meistä tuli osa isoa Venäjänmaata. Koskaan kuullut miten Fär saarilla puhuvat skandinaaviskaansa? Onko sielläkin suomi deletoinut aspiraatat?

Suomenruotsalaiset oppivat muuten keskimäärin nopeammin ja virheettömämpää englantia ja selitys on juurikin siinä, että suomenruotsikin on ruotsia.