Hmmm

LINKKI

devspain
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.01.2007
Kirjoituksia: 22
Vastauksia: 1281
Zirinpito kirjoitti:

Hei Kari

Paatinpa kokeilla mieheni kanssa tuota ohjelmaa kun aina naperramme tietokoneella kaikkea uteliaisuudesta, sieltahan yllarina tuli sellainen virus ohjelma koneelle ettá nyt on kone aika mukavasti sekaisin. En ainakaan itse suosittele talla hetkella muille. Tosin ei ole ensimmainen kerta kun joku mahtiponti virus on koneella, ja se ollaan aina saatu hoidettua pois – mutta tata ei – ja tietoakaan ei loydy mistaan =(

Jos jollakin on asiantuntemusta tietokoneista, tarvitsisin apua. Miehelleni tuottaa ongelmia saada kone kuntoon koska kaikki koneessani on suomeksi ja kielta ei saa vaihdettua espanjaksi. Virus poisti wlanin koneestani, lisaksi kaikki virustorjunta ohjelmat, mitá nyt ei edes saa asennettua viruksen takia. Onko kellaan neuvoja antaa vai jaako ainoaksi vaihtoehdoksi formatointi???

Meilla vietettiin viime yo tietoa etsiskellessa internetista, mutta apua ei valitettavasti viela ole loytynyt!

Muutama kysymys ensin:

1) Mistä päättelet, että koneessa on virus/malware-ongelma?
2) Mistä _tiedät_, että juuri ko. ohjelma on sen levittäjä?
3) Eikö koneessasi ollut ajantasaista virus/malware-torjuntaa, joka olisi estänyt mahdollisen paholaisen?
4) Miten toteat, että WLAN on kadonnut koneesta?
5) Miten toteat, että virustorjunta on kadonnut koneesta?

On hyvin epätodennäköistä, että juuri tuo ohjelma olisi viruksen levittäjä. Enneminkin epäilen sen tulleen esimerkiksi sähköpostin liitteen kautta tai mitä todennäköisimmin jonkin linkin (mainoksen) klikkauksen aiheuttamana. Tyypillisesti juuri sellaisen mainoksen, joka sano, että koneessasi on virus ja klikkaamalla mainosta sen saa poistettua….

Se, mitä nyt voit tehdä riippuu tapauksesta. Ihan ensiksi kuitenkin _OTA VARMUUSKOPIOT_ omista tiedostoistasi (kotikansiosta). Älä tee mitään ennen sitä!
Tämän jälkeen skannaa varmuuskopio(levy) jossain toisessa koneessa (jossa on ajantasainen virustorjunta) virusten varalta ilman että käynnistät siitä mitään ohjelmaa tai että avaat yhtään dokumenttia.

Näiden toimien jälkeen päätä, että ette enää näperrä mitään uteliaisuudesta ennen kuin olette tutkineet mistä on kyse.

Sen jälkeen voit alkaa etsimään mahdollista keinoa ongelman poistamiseen, joista pahin keino on tietysti se formatointi, johon ei nyt ihan ensimmäiseksi pidä lähteä. Kokeile vaikka ensimmäiseksi ”System restore pointtia” palauttamalla kone ongelmaa edeltäneeseen tilaan.