hmmm….

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Laura
Laura Ei kirjautuneena
Liittynyt: 18.04.2008
Kirjoituksia: 26
Vastauksia: 209

Varpunen, tekstisi pisti mietteliääksi. Itse olen asunut Espanjassa vasta kolme vuotta. Tänä lyhyenä aikana en ole huomannut mitään erityistä Suomi-vastaisuutta. Sitä vastoin olen ollut aistivinani espanjalaisissa kaikkia muita (kuin omaansa) kansallisuuksia ylenkatsovaa asennetta. Tämä kulkee käsi kädessä koulutuksen kanssa – mitä vähemmän kouluja käynyt tapaus, sitä suppeampi ja omanapakeskeisempi (onkohan tuo mikään oikea sana?) maailmankuva.

Luin linkittämäsi artikkelin. Itse en lukenut riveiltä enkä niiden välistä sen kummempaa Suomi-vastaisuutta. Tai no, se vähän pisti silmään, että toimittaja oli nostanut esille Oksasen ”Suomessa kuolee nainen joka toinen viikko ja joutuu lyönnin kohteeksi joka kuudes minuutti perheväkivallan seurauksena”-kommentin. Tuntui vähän tekemällä tehdyltä kohu-otsikoiden hakemiselta. En tiedä Espanjan vastaavia lukuja (ja mieleen tulee monta muutakin maata, joissa on paljon perheväkivaltaa), mutta uutisoinnin perusteella ne ovat vähintäänkin samalla tasolla kuin Suomessa, vaikka kuinka suhteutettaisiin väkilukuun etc. Suomalainen ainakin voi myöntää nämä asiat ääneen, toisin kuin espanjalainen, joka haluaa aina antaa itsestään puhtoisen kuvan ja polttaa päreet hetkessä, jos hänen/hänen kansansa tekemisiä ihmetellään tai jopa kritisoidaan.

Olet asunut Espanjassa pitkään. En epäile, etteivätkö huomiosi Suomen mollaamisesta pitäisi paikkaansa. Toistan kuitenkin vielä itseäni; olen huomannut espanjalaisten pitävän kaikkia muita kansallisuuksia tasapuolisesti tavalla tai toisella huonompina kuin omaansa. Ja ns. tyhmiin (=tietämättömiin) ihmisiin törmää jatkuvasti. Yritän ottaa nämä urpot sillä asenteella, että oma elämänkokemus tässä vain kasvaa, jee.

Ja kysymykseesi siitä, herääkö minussa isänmaallinen henki, kun luen Suomea arvostelevia juttuja, vastaus: kyllä herää. Mutta esim. tuo esille nostamasi artikkeli ei mielestäni ollut ärsyttävä. On totta, että monet suomalaisen kirjallisuuden huiput kirjoittavat rankoista aiheista rankoin sanoin. Ei sen esiin nostamisessa ole minun mielestäni mitään negatiivista. Voi tosin olla, että sinä osaat lukea noita artikkeleita ns. espanjalaisin silmin, kun minä taas luen niistä ”vain sanat”.