Hintakehityksen määrää pankit

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä rmkven48
rmkven48 Ei kirjautuneena
Liittynyt: 05.07.2009
Kirjoituksia: 6
Vastauksia: 54

Kiitti mainioista kokemuksista ja näkökulmista. Näin se menee, että kovin monenlaista tarvetta ja toivetta on meillä asumisen suhteen ja talous tietysti sanelee aina jonkinlaiset raamit.

Näkisin rannikolla nyt, kun pankit selvästi estävät tällä hetkellä vapaata hinnan muodostusta, niin on vaikea hahmottaa hintojen todellista arvoa ja kehitystä. En viitsi jankuttaa, mutta markkinataloudessa vapaa hinnan muodostuminen on todellisen arvon määrittämisen edellytys. Se ei tapahdu monillakaan aloilla vapaasti täysin ja monia tekijöitä joutuu ennustelemaan, mutta rannikon asuntojen hintojen määräytymisessä se on aivan omaa luokkaansa.

Kun asuntojen hintojen mediaani on laskenut koko maassa 30 prosenttia vuodessa ja rannikolla vain 10 prosenttia kertoo se pankkien ajatuksista aika paljon. Täältä suman purkautumisen katsotaan alkavan ja eivät kaiketi ole väärässä kun kysyntä täällä on aika monikansallista.

Kun rahan saanti ei ole ollut aikoihin vaikeaa, niin mietin omistusta pitkäaikaisenkin sijoituksen kulmasta. En sano etteikö ihan hyviäkin olisi ollut, mutta kyllä on pakko sanoa, että parhaat paikat on myyty aikoja sitten ja kakkospaikkojakaan ei juurikaan ole. Jos jotain onkin, niin hinnat on liian kovat ja kaikilla tuntuu olevan aikaa odottaa olipa kyseessä pankki tai ei.

Itselläni on Suomessakin yksi asunto myynnissä ja olen toista ostamassa, niin alkoi olla vähän liikaa asuntokauppatunnelmaa joka puolella. Niinpä otin ilolla vastaan rannikolla olevan hyvän vuokraustilanteen ja hämmästyin sen laajuutta kaikkialla. Uskoisin jo pitkään tutkineena, ettei se täällä voi parantua tästä tasosta enää ja tuleeko edes myöhemmin koskaan tälle tasolle, sen myöhempi aika näyttää. Olen itse kylläkin omistusasuntoasumisen kannattaja, mutta ei siinäkään tarvitse fanaatikko olla.

Yksittäistapaukset ovat kivoja kuulla, mutta ei niillä useinkaan voi sen enempää hahmottelua tehdä. En väitä aina todeksi, mutta kyllä negatiivisissa kokemuksissa useimmiten on syynä liika naivius ja luotetaan johonkin tuuriin tai tsägään. Hyvä olisi aina muistaa, ettei tämä maailma ole missään paikka missä lampaat ja leijonat kävelevät sulassa sovussa keskenään.