Hei!

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä la luz
la luz Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.10.2008
Kirjoituksia: 8
Vastauksia: 277

Lapseni on käynyt nyt vuoden espanjalaisen esikoulun ekaluokkaa, eli nyt syksyllä jatkaa 4-vuotiaiden ryhmässä, esikoulun toisella luokalla. Esikoulu eroaa paljon suomalaisista päiväkodeista, on paljon koulumaisempaa ja tavoitteellisempaa toimintaa. Päiväunia ei nukuta, vessa-asioinnit tulee hoitua lapselta itseltään ilman apua.

Lapseni luokassa (25 oppilasta, 1 opettaja, toisinaan 1 apuopettaja) toimitaan ryhmissä. Tämä ryhmässä toimiminen onkin yksi heidän tärkeimmistä tavoitteistaan. Ryhmä muodostuu pöytäkunnasta jossa on noin 5 oppilasta. Vuorollaan jokainen ryhmä tekee opettajan opastuksella päivän tehtävät vihkosista tai monisteista ja muut ryhmät voivat olla samaan aikaan leikkimässä kukin heille osoitetulla leikkipaikalla kuten pikkukeittiössä, rakennuspalikoilla jne. On myös paljon toimintaa koko luokan kanssa, laulua, tanssia, keskustelua jostain aiheesta jne. Muita tärkeitä tavoitteita esikoulussa on omasta itsestä ja hygieniasta huolta pitäminen, terveelliseen ruokavalioon opettaminen, toisten kunnioittaminen, huolellisuus… Meidän koulussa esikoulun ekaluokkalaiset opiskelivat myös englantia 2 x 30 min viikossa. En nyt tiedä englanninopetuksen määrää alkavana lukuvuotena.

Lapsille ostetaan joka lukuvuoden alussa koulukirjapaketti (joka tarkoittaa satu- ja tehtävävihkosia). Ne jotka haluaa lastensa opiskelevan uskontoa, ostavat myös uskontokirjat. Muu koulumateriaali, kuten kynät, muovailuvahat, sormivärit, liimat, paperit ja lelut luokkaan ostaa luokan opettaja rahoilla, jotka on vanhemmilta kerätty luokan tilille. HUOM! Meillä systeemi toimi näin. Ala-asteella koulumateriaalin hankkii jokainen itse saadun listan mukaan eli menee kauppaan ja ostaa suuren määrän tavaraa.

Lapselle pakataan joka aamu mukaan aamupäivän eväät. Voileipää, hedelmää, mehua, kaakaota…Eväät syödään luokasta ja säästä riippuen joko välitunnilla tai heti välitunnilta sisään palattua. Koulupuku on vapaaehtoinen, ei kovinkaan suosittu.

Koulupäivä kestää klo 9-14, jonka jälkeen lapsilla on ennakkosopimuksen mukaan mahdollisuus jäädä kouluruokailuun. Kouluruokailu klo 14 tai klo 15 on maksullinen, hinnat ja maksutapa löytyvät koulujen sivuilta. Lapsen voi myös viedä koululle aamuisin klo 7, mikäli molempien vanhempien työvuorot eivät mahdollista kouluunvientiä klo 9:ksi. Samoin, lapsi voi jäädä koululle myös kouluruokailun jälkeen aina klo 18-19 saakka actividades extraescolares tuntien merkeissä. Näille aktiviteettitunneille voi lapsen myös tuoda, vaikka hän olisi käynyt välillä syömässä kotona. Tunneilla opetetaan eri liikuntalajeja, käsityötä, musiikkia…Nekin ovat maksullisia.

Erilaisia juhlia juhlitaan koulussa myös paljon ja opetellaan niihin liittyviä asioita, askarrellaan juhlaan liittyen, pukeudutaan, tanssitaan sekä koulu tarjoaa juhlapäivien aattona yleensä ilmaisen, tyypillisen juhlaan liittyvän aamupalan…:)

Olemme olleet tyytyväisiä lapseni kouluun ja opetukseen. Täällä asuvina emme laita lapsiamme kansainvälisiin kouluihin. Isompina voivat sitten itse valita jatko-opiskelupaikkansa 😉

Espanjalaiset yksityiskoulut eivät ole välttämättä tasokkaampia kuin kunnalliset. Ainakin opetushenkilökunta on sellaista, jolla ei ole riittävästi pisteitä työkokemuksesta ja muutaman vuoden välein järjestettävistä kokeista joilla he saisivat työpaikan julkisista kouluista.