Hait ovat ujoja

LINKKI

reissu-lassi
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 15.12.2008
Kirjoituksia: 7
Vastauksia: 120
Ocaso kirjoitti:

Bochorno;

Hai hyökkää atlantilla myös rannalle asti hylkeiden perässä niin että hai on pitkällä yli oman puolenvälinsä rannalla, siellä missä hylkeet ovat. Hait hyökkäävät myös lintujen perään rannalle.

Miekkavalaista (killer whale) on paljon dokumenttejä ja videoita, joissa valas hyökkää rantaan ja temppuilee sitten itsensä takaisin veteen. Valas käyttää myös hyökkäyksesensä aiheuttamaa aaltoa ”kiikaritähtäimenä”!

En ole koskaan kuullut hain iskevän rantaviivaan. Haithan ovat kuuluisia siitä, että ne varovat koralliriuttoja, joiden suojassa saalis – ja sukeltajakin – on suojassa. Olisiko tässä nyt hai sotkeentunut miekkavalaaseen?

Omien sukelluskokemusteni (lähinnä Afrikassa ja Malediiveilla) perusteella hait ovat hyvin ujoja. Pieniä riuttahaita olen nähnyt ja kuvannut muutaman metrin päästä, mutta isommat ujostelivat aina kymmenien metrien päässä. Valkohait Australiassa ja muutamat muut aggressiiviset lajit ovat sitten oma lukunsa. En ole asiaan sen kummemmin perehtynyt, mutta oletan, että hyökkäykset tapahtuvat varsin väljässä vedessä. Sukeltajat taas tykkäävät tarkkailla vedenalaista elämää koralliriuttojen välittömässä tuntumassa.