Haiseva laki

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
vanhatyttö Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748

Aikamoinen laki tämä häätövastainen. Minusta se näyttää ihan sellaiselta lailta, että se olisi tehty vain 14-N varten estämään isompia desturbioita. Ja sopivasti valmistuikin vasta 15-N, eilen oltiin vielä iloisissa odotuksen tunnelmissa.

Ne todelliset parannukset jäivät toteutumatta, koko uudistus on tehty Bankian ehdoilla. Vaatimushan oli, että kun velallinen luovuttaa asunnon, kuittautuisi loppuvelka pois kokonaan ja pankki antaisi sitten entiselle velalliselleen oikeuden asua samassa asunnossa vuokralaisena. Ja että tyhjillään olevat asunnot, tai edes osa niistä, muutettaisiin sosiaalisiksi vuokra-asunnoiksi, malliin VPO.

Monet näistä asuntovelkaisista ovat ostaneet asuntonsa silloin kun lainoja melkein pakolla tyrkytettiin kaikille ja vannottiin, että hinnat nousevat, rajaa ei ole. Ja ihmiset maksoivat aivan kamalista luukuista yli 200.000 ja nyt ne samaiset läávät ovat myynnissä hintaan 50-100.000 euroa alueilta, joista ainakaan ulkomaalaiset, siis nordicot ja rusot, eivät niitä huolisi edes ilmaiseksi. Ja kun köyhät ovat nyt työttöminä ei noille asunnoille ole ostajia espanjalaistenkaan joukossa.

Ehdot tuohon uuteen 2 vuoden asumislupaan ovat kovat: koko perheen yhteenlaskettu tulo ei saa ylittää 19.200 euroa vuodessa eikä 1.597 euroa kuukaudessa. Asunnon pitää olla ainoa, sen vakuuarvon kohonnut viimeisten 4 vuoden aikana vähintään 1,5% ja lainanlyhennyserän pitää olla vähintään 50% nettotuloista. Támä ei toki vielä riitä vaan: on oltava suurperhe, tai yksinhuoltajaperhe, jossa kaksi lasta, tai perhe, jossa ainakin yksi alle 3-vuotias, tai perheen huollettavana on vammainen, jonka vamman aste on vähintään 33% tai pysyvästi työkyvytön, tai ovat perhe, joka asuvat yhdessä vammaisen tai työkyvyttömän tai huollettavan lähisukulaisen kanssa tai ovat perhe, jonka huoltajat ovat työttömiä ja joiden työttömyyskorvaus on loppunut. Ja vielä perheväkivallan uhrit luetaan tähän onnekkaiden joukkoon. Tämä laki ei ole takautuva, joten jo häädetyt jäävät sen ulkopuolelle, vaikka täyttäisivätkin ehdot.

Hallitus lupaa vielä luoda vaadittuja sosiaalivuokra-asuntoja, mutta ei kerro kuinka paljon, koska,minne, kenelle ja millä hinnalla.

Velallisten on maksettava koko velka ja kaikki korot sekä tietenkin myös viivästyskorot, jotka juoksevat jokaiselle maksamattomalle lyhennyserälle. Myöskään vaatimus siitä, että pankki ei voisi huutokaupata ulosmitattua asuntoa alle sen vakuusarvon ei mennyt läpi, vaan pankki voi myydä asunnon sillä hinnalla kuin haluaa.

Tämä laki jäi aika tyhjäksi, se vain lisää ihmisten kärsimystä kun lainarásti kasvaa joka päivä viivästyskorkojen verran. Ja mahdollisesti vuokrarástiákin kertyy ja moinen mälli on varmasti ihan ylipääsemätön monelle velalliselle. En tiedä, perityykö velka vielä kaikenlisäksi lapsille. Toivottavasti ei, koska silloin tämä asuntokuplan mätápaise tuhoaisi toisenkin sukupolven elámän, ehkä kolmannenkin…