Gibraltarista.

LINKKI

Ocaso
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.06.2008
Kirjoituksia: 276
Vastauksia: 375

La Luz,

Gibraltarilla on itseasiassa paljonkin, varsinkin historiaa. Moni näkee ja huomaa Gibistä vain yhden puolen, eli ostokset. Ostoksien takia ei Gibbikselle omasta mielestäni kannata mennä, kaikkea mitä Gibbis tarjoaa ostoksien suhteen, saat espanjasta, jopa brittiruokaa jos mieli tekee.

Gibraltarin historia taas on vähintään värikäs, ja elämmehän tälläkin hetkellä varsin epätavallista tilannetta EU:n sisällä siten että kaksi EU maata nahistelee vieläkin pienestä pläntistä maata, kivestä maata. Espanjan ja Brittien välinen kiista Gibistä ei pääse enää lähestulkoonkaan, aina kun tarvetta olisi tiedottaa, julkisiin tiedotusvälineisiin mutta tosiasia on se että diplomaatit kääntävät vieläkin kättä niemen statuksesta ja tulevaisuudesta. Gibraltarilainen poliitikko Caruana pisti aivan vähän aikaa sitten tulta lankaan syyttämällä Englantia petoksesta (käyttiköhän Caruana tätä sanaa?) Gibiä kohtaan koska Englannista oli tullut ulkoasiainvaliokunnan niemeä koskeva suositus joka taas olisi ollut suotuisa Espanjalle eikä Gibille muistaakseni rajan suhteen.

Asia hoitui sillä että englannin kuningashuoneen edustaja kävi niemellä pikavisiitillä osoittaen kuningashuoneen lojaalisuuden niemeä kohtaan, ja tämä rauhoitti myrskyn.

Espanja hyötyy Gibraltarista sen verran että maa pystyy pitämään tiettyä painetta ja jännitettä niemen ja espanjan välillä. Näin espanja pitää tyytyväisinä tietyt poliittiset ryhmittymät jotka eivät ikinä ole sulattaneet niemen menetystä. Sama paine jota espanja harjoittaa Gibiä kohtaan on olemassa myös Marokon puolelta Espanjaa kohtaan Melillan ja Ceutan kysymyksissä, joten espanjan on valittava sanansa hyvin tarkkaan Gibraltarin suhteen jottei Gibistä muodostuisi ennakkotapausta maa-alueiden luovuttamisessa vieraalle valtiolle.

Tämän takia Gibraltar on pohjimmiltaa äärimmäisen hankala kysymys espanjalle, nuorallatanssi kysymys. Tasapaino täytyy säilyttää vaatimuksissa, jos samoja vaatimuksia ei halua kuulla Marokon puolelta Melillan ja Ceutan kysymyksissä. Marokko on, luonnollisesti, hyvin kiinnostunut Gibraltarin statuksesta.

Miksi englanti sitten haluaa pitää Gibraltarin itsellään maksoi mitä maksoi? Gibraltar on maantieteellisesti äärimmäisen tärkeällä paikalla, Gibraltarin salmessa, josta purjehtivat ohi esimerkiksi Ukrainan laivasto sekä Venäjän laivasto kun he siirtävät laivojaan ja sukellusveneitään Mustaltamereltä atlantille. NATO on hyvin kiinnostunut näiden liikkeiden seurannasta, ja se hoidetaan muunmuassa Gibraltarilta käsin. Gibi on myös tärkeä englannin laivaston tukikohta, vakaan espanjan kyljessä, joten niemellä voidaan keskittyä rauhassa salmen valvontaan meritse.

Gibraltarin lentokenttäkin avattiin juuri espanjalaisten käyttöön, joten nyt La Linealla on uusi oma kansainvälinen lentokenttänsä! Iberia lentää myös Madridista muistaakseni 5 kertaa viikossa Gibraltarille. Yhteyksiä muihin espanjan kaupunkeihin muiden espanjalaisten yhtiöiden toimesta odotetaan pikapuoliin.

Gibraltar on ollut myös Falkalandin sodan aikana vakoilijoiden muurahaispesä. Argentiinalaiset olivat suunnitelleet paikalle operoitavaksi tiedusteluryhmän jonka piti ilmoittaa laivojen ja lentokoneiden liikkeistä niemellä. Englantilaiset käyttivät niemeä välilaskupaikkana tiedustelu, tankkaus sekä pommikoneelle (yksi kappale; Avro Vulcan) kriisin aikana. Samainen Vulcan oli pitkään gate guardina, portinvartijana Gibraltarin lentokentällä. Argentiinalaiset olivat myös suunnitelleet laivastonsa taistelusukeltajien toimintaa Gibraltarin satamassa, mutta heidän operaationsa oli sidoksissa edellä mainitun tiedusteluryhmän toiminnasta, joten operaatio ei ikinä toteutunut. Tiedusteluryhmä ei päässyt ikinä, huonon onnen takia (auto meni rikki, rahat varastettiin hotellissa muistaakseni Esteponassa jossa he olivat yötä ”turisteina”, espanjan poliisi pidätti miehet, jne, jne.) tiedustelemaan paikalle ennenkuin Englanti aloitti hyökkäyksensä.

Paikka, jolla on vähintäänkin värikäs historia!