Espanjan luukut

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Hot
Hot Ei kirjautuneena
Liittynyt: 10.07.2006
Kirjoituksia: 122
Vastauksia: 535

Espanjan asuntomarkkinat ovat todellakin mielenkiintoisessa tilanteessa.

Pankkien hallussa on pirusti asuntoja ja heillä ei ole mitään mahdollisuutta edes valvoa tuota omaisuuttaan. Kävin jokin aika siten arvioimassa kaverilleni pankille ajautunutta taloa. Vanha omistaja oli varastanut kaiken mahdollisen: ulkoportit, pistorasia, ilmastointilaitteet, ammeet, jne. Se mitä hän ei varastanut, hän tuhosi. Lopulta pankki sai asiasta vihiä ja lopetti tuhoamisen, mutta vanha omistaja tuskin ikinä saa toimistaan mitään tuomiota. Talon arvo romahti pohjamutiin ja sen ostanut tekee hyvän tilin korjattuaan sen.

Toinen esimerkki olkoon niin ikään pankin hallussa olevat myymättömät asunnot. Pankki ei myy niitä avoimesti, mutta sopivilla suhteilla voi tehdä tarjouksen isommasta erästä: tässä tapauksessa seitsemästä asunnosta. Pankki möisi nuo seitsemän yhtenä kauppana todennäköisesti noin kolmannekseen siitä, mitä vastaavasta pyydetään avoimella markkinalla. Pankki ei suostunut myymään yhtä kappaletta tarjottuun puoleen hintaan. Missä on logiikka? Jos pankki möisi yhden hintaan 50%, se joutuisi arvostamaan loput kuusi samaan hintaa taseessaan ja loppujen myynnistä ei olisi mitään varmuutta. Toisaalta jos joku ostaa kaikki seitsemän, hinta lienee tuo kolmannes, mutta silloin saavat kaipaamaansa käteistä, mikä on puudelin ydin.

Osaava asunnonostaja voi nyt tehdä hyvän tilin tulevaisuudessa.

Toisaalta olen sitä mieltä, että parhaan tilin asunnonostaja tekee USAssa. Arizonassa sijaitseva Phoenix olisi ykkönen…. Florida taas olisi mukavin ja toki sielläkin voi tehdä sopivan tilin…. heh heh….