Espanjan BKT vähän

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä pauliina
pauliina Ei kirjautuneena
Liittynyt: 05.02.2007
Kirjoituksia: 67
Vastauksia: 641

Espanjan BKT vähän ihmetyttää, kun palvelun ja kaupan ala on laskenut lähes 20 prossaa ja sitlti BKT:n muutos on säädyllinen. Onko Espanjassa valtio elvyttänyt oikein kunnolla ?

Nuo Espanjan pankkien luottotappiovaraukset.
Yleisesti arvioidaan, että paikalliset pankit ovat varautuneet varsin köykäisesti luottotappioihin. Esim. Moodys on arvioinut luottotappioiden olevan noin 108 miljardia euroa, joka vastaa 10% BKT:sta. Espanjan pankkien tekemät varaukset ovat hiukan alle puolet tuosta. Onko syynä, että valtio on tukenut työttömien lainan maksua ja näin pankit ovat välttyneet kirjaamasta näitä epävarmoiksi saataviksi. Jos asuntoja on lainoitettu viimevuosina senhetkiseen arvostustasoon ja nyt hinnat ovat laskeneet ja työttömyys ajaa asukkaat palauttamaan avaimia pankille, on selvääkin että luottotappioita ropisee. Jos verrataan Suomeen, niin ongelmaluotot Suomessa ovat kymmenesosa tuosta Espanjan vastaavasta.

Muistini mukaan Espanjassa kyllä kaatui säästöpankki valtion syliin keväällä. Silloin taisi herättää juuri ihmetystä, kun selvisi että epävarmat luotot olivatkin aivan muuta, kuin mitä pankki oli ilmoittanut. Enkä kyllä usko, että tämä pankki käyttäisi yksin tällaista kirjaustapaa.

Minun on vaikea nähdä, että Espanjalaisilla pankeilla menisi hyvin, jos en omaa vaalenapunaisia laseja. Teollisuustuotanto supistuu 30 %, palvelusektori 20%, kauppa lähes saman ja työttömyys huitelee 20 %. Asuntojen hinnat alas, myymättömiä kämppiä valtavasti. Velkavetoinen kasvu takana. Mistä tästä repii sen, että menee hyvin ja maa välttyisi lamalta ? Lopultahan nuo kaatuu pankkien syliin, ellei sitten valtio ota hoitakseen.