esimerkkikämppä

Uusimmat Keskustelu Espanja.org Jeesinkinurkka Ilmastointi esimerkkikämppä

LINKKI

santiago
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 307
Vastauksia: 4162

Tässähän olisi sen verran mielenkiintoinen aihe , että siitä olisi voinut avata oman keskustelun , mutta pannaan nyt tähän jatkoksi.
Mä kerron muutamia ratkaisuja ja näkökantoja joihin päädyttiin kun ostettiin nykyinen asunto viime syksynä.
Kokemusta omasta kämpästä costalla yli 20v.
Sijainti ratkesi sillä , että oltiin hyvin tyytyväisiä alueeseen jolla asuttiin. Rajattiin haku vain sinne.
Syynä mm. se että alue on linnuntietä n. 500m merestä, mistä johtuu se , että meri tasaa lämpötiloja. Kesällä ei ole niin kuuma kuin vähänkin enemmän sisämaassa tai kaupunkien alueella.
Talvella meri myös pitää lämpötilan hieman korkeammalla kuin kauempana rannasta.
Mereen myös liittyy se , että kesällä tuulee yleensä aina joten alueella ei ole tukahduttavan kuuma.
Toisaalta alue on kukkuloilla , eli ei aivan merenpinnan tasalla , eikä myöskään ihan rannalla. Tällä estetään talven kosteus ja suolavauriot. Omalle rannalle kävelee silti alle viiden minuutin.
Talvella tuulee tietenkin myös ja koska meillä on alakerran kulmakämppä isolla pihalla, tuuli on aika voimakasta talvisin. Siksi ihan ensimmäisiä toimenpiteitä oli teettää kunnon lasitukset terassille. Ei Suomessa yleisiä ja täälläkin paljon mainostettuja Lumon tyyppisiä ns. lasiverhoja , vaan oikeat kunnon alumiinikehyksiset tiiviit lasitukset. Täkäläiseen perinteiseen tapaan. Tähän tapaan tehty lasitus toimii myös eristyksenä ja itse asunnon yksinkertaiset lasiovet tessulle riittävät hyvin. Kesällä lasit saa avattua ja koska kämppä on läpitalon, mikä on täällä kesätuuletuksen kannalta hyvinkin oleellista, pysyy sisälämpötila ilman ilmastointia kivasti 26:ssa astessa. Täällähän perinteisesti rakennetuissa taloissa ulko-ovi aukeaa avokäytävään , siis ulos, ei suljettuun rappuun.
Talvella on lämmityksenä lämpöpumppu joka on asennettu puhaltamaan olohuoneeseen ja se toimii hyvin ja lämmittää riittävästi.
Tuuletus ja ilmanvaihto tuntuvat toimivan hyvin , hometta tai kosteutta ei ole.
Kämpässä on kaksi kylppäriä joihin juuri asensin sähköllä toimivan lattialämmityksen, lisäksi olen asentanut molempiin seinälle sähköllä toimivat rättipatterit.
Tässä talossa ei rakentaja ollut pilannut keittiötä sisustamalla sitä valmiiksi.Ja meille hyvänä vaihtoehtona suunnittelin ja asensin keittiön itse. Kalusteet hommattiin hyvin tylsästi ja rahvaanomaisesti Malagan Ikeasta, mutta mä olen sitä mieltä , että vaikka espanjalaiset keittiöt ovat hyvinkin näyttävän näköisiä, niistä puuttuu oleellista toimivuutta.
Ja siltä tuntuu ,että keittö onnistui hyvin , mitään muutettavaa ei ole tullut mieleen.
Kesällä täällä pärjää hienosti ja tuleva talvi, mikä luultavasti ei ole yhtä kylmä ja sateinen kuin viime vuonna, tulee näyttämään tarvitseeko tänne tehdä vielä jotain muutoksia tai parannuksia.
Yhteenvetona mä olen sitä mieltä , että perinteisellä tavalla rakennetut talot ovat hyvin varteenotettava vaihtoehto. Huomiota pitää tietenkin kiinnittää rakennuslaatuun , sijaintiin , ilmansuuntaan ja vastaaviin seikkoihin . Suomen opit ei välttämättä päde täällä. Mutta fysiikan lait ovat samat ja tervettä järkeä käyttämällä pääsee pitkälle.