Enhán minä tästä

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä kris
kris Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Enhán minä tästä ketjusta näköjään irti päáse, enkä tiedä onko syytäkään, mielenkiintoista ja asialliasta keskusteluahan täällä käydään.

3Blades: kiitokset kun lepyttelit, suotta olen lähtenyt liian ”puolustuskannalle” tässä. 🙂

Hannuwho
: Espanjassa ei ole vastaavia säädóksiä siitä, etteikö pankin työntekijä saisi ostaa asuntoja. Ihmettelemistä tässä maassa riittää, monet asiat kun ovat täällä eri tavalla kuin Suomessa.

Mitä tulee kiinteistönvälittäjien ja pankkien suhteeseen, en missään vaiheessa väittänyt että se olisi Suomessa mitenkään epäterve tai etteivätkö suomalaiset pankit olisi kunnossa. Espanjalaisessa pankissa käy tänä päivänä niin monta asunnonkyselijää, että katselin lähes kateellisena niitä välittäjän korttipinoja Nordeassa: joskus olisi helpompaa ojentaa vain kortti käteen ja neuvoa ”kysymään tuolta”. Ihmiset kun tuntuvat niin innokkailta ostamaan asuntoja nimen omaan pankilta, että välillä on vaikeaa saada heitä uskomaan, että niitä asuntoja ei myydä konttoreissa, siellä myydään pankkipalvelua.

Olin jotenkin olettanut että nuo jatkuvat pyynnöt ja vaatimukset saada ostaa asunto nimen omaan pankilta johtuvat ehká siitä että asiakkaat ovat tottuneet asioimaan yhdessä pankkien ja välittäjien kanssa Suomessa, siksi minulla on tapana aloittaa sanomalla että välittäját ja pankit eivät ole täällä omistusyhteyksissä toisiinsa. Ei tällä ole mitään tekemistä sen kanssa, että Suomen pankit eivät muka olisi kunnossa, varmasti ovat, en sitä epäile.

Ihan toisiin asioihin liittyen: kun kollegani täällä kyselevät, miten Suomessa menee, minulla on ollut tapana vastata että ”lamahan se sielläkin on, mutta ei niin paha kuin Espanjassa”. Kun sitten tarkemmin lehtiä lukiessa huomasin ettá suomen ”kasvuennuste” on -6% tai -7% BKT:n supistumista tälle vuodelle, olin järkyttynyt. Espanjassa vastaava luku on -3,8%. (Talouden rakenne on toki erilainen joten tuo nyt ei välttämättä tarkoita että talouden perusasiat olisivat Espanjassa paremmassa jamassa.)

Seppo: kommenttini ovat peräisin espanjalaisesta lehdistöstä. Sieltä löytyy paljon negatiivista, mutta myös positiivisia asioita. En kiellä Espanjan pankkien ongelmia, muistutan vain, että toistaseksi niitä ei ole kaatunut – muualla maailmassa sen sijaan on. Tähän voi hyvinkin olla syynä kulttuurin tapa tulkita asioita, Jannen yllä linkittämä artikkeli amerikkalaisen ja latinalaisen kulttuurin eroista oli hyvin mielenkiintoinen ja herättää kysymyksiä siitä, mikä on parempi: kaivaa luurangot kerralla kaapista ja tuhota kertaheitolla koko järjestelmä vai sinnitellä eteenpäin, niin että asiat ehtivät paremmalle tolalle?

Minä en tiennyt Espanjan pankkisektorin merkityksestä tälle maalle enkä siitä, miten keskuspankin toimet poikkesivat muun maailman keskuspankeista ennen kuin tulin pankkiin töihin ja aloin lukea alaa koskevat uutiset varsin perusteellisesti. Sinänsä olet aivan oikeassa siinä että kirjoitan ”työni puolesta”: ellei Espanjan pankkimaailma olisi jokapäivästä arkeani, en olisi koskaan perehtynyt asiaan suurimpia otsikoita enempää.

En tiedä, mitä tulevaisuus tuo tuollessaan, minäkin toivon parasta ja pelkään pahinta ja pelättävää löytyy tässä taloudellisessa tilanteessa. Siitä huolimatta väitän, että juuri nyt, tänään, tällä viikolla, tunnelmat espanjalaisen pankin konttorissa eivät ole kriisiä tai paniikkia, ei ollenkaan. Onko se sitten on sinisilmäisyyttä?

Useimmille meistä asuntokauppa on sen verran iso kauppa, että sen oikeaan ajoitukseen liittyy paljon muitakin tekijöitä kuin yleinen hintataso, joka on vaikeasti ennustettavissa. Siksi on mielestáni mahdotonta antaa yksiselitteistá vastausta siihen onko nyt oikea aika ostaa. Sijoitusasunnon ostaja hakee vain tuottoa, mutta kuka tahansa, joka ostaa omaa kotia tai kakkoskotia, saa ja odottaa asunnoltaan paljon muutakin kuin pelkkiä tuottoprosentteja. Itse en voisi valita vaikka Espanjan ja Kroatian väliltä perustaen päätöksiáni pelkástään hintatasoon. Toki Espanjalla on kilpailijansa, mutta entistä mainoslausetta mukaillen: Andalucía solo hay una, on vain yksi Andalusia.