el profeta

LINKKI

arnold malaga
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846

Aihe on kieltämättä mielenkiintoinen. Onhan Kahlil Gibran yksi historiamme ’kiistellyimmistä’ runoilijoista, eikä suotta.

Hänhän on jossain yhteydessä sanonut mm. Friedrich Nietzscheä yhdeksi suurimmista innoittajistaan. Ja kieltämättä juurikin Nietzsche (jessus, että onkin nimessä konsonentteja), on itse yksi maailma kiistellyimmistä kirjailijoista.

Eikä mikään ihme sekään, koskapa jos mitä, niin on varmasti maailman helpointa hommaa tulkita Nietzscheä päin mäntyä. Jopa niin helppoa, että eräs Adolfkin osasi sieltä poimia rusinat pullasta omia sovelluksiaan silmällä pitäen, aivan kuten poimi Wagneristakin.

Kahlil Gibran ei ollut suinkaan mikään ”kuivan linjan” mies, ja siksipä hän kuolikin juomisen aiheuttamaan maksakirroosioon jo suhteellisen nuorella iällä. Runoilijoiden ja kirjailijoiden ammattitauti?

Kahlilin isä puolestaan ei, ainakaan virallisten lähteiden mukaan, istunut turkkilaisessa vankilassa uskonnollis-poliittisista syistä vaan veropetoksen vuoksi.

Gibranin suhde mesenaattiinsa Mary Elizabeth Haskell’iin on jäänyt aina arvoitukselliseksi, mutta sen perusteella, että Haskell jatkoi Gibranin taloudellista tukemista vielä senkin jälkeen, kun oli jo avioitunut toisen miehen kanssa, antaa viitteitä siitä, että Gibran oli homoseksuelli, mikä tosin lienee sivuseikka.

P.S. Luin äidilleni Kahlil Gibrania hänen kuolinvuoteensa ääressä. Pappia hän ei pyytänyt.