eKirjoissa monta näkökantaa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Kari
Kari Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.07.2006
Kirjoituksia: 175
Vastauksia: 1456

Ainakin omassa mielessäni en näe mitään käytännön järkeä sitoa tai rajoittaa eKirjoja johonkin suljettuun formaattiin, mikä taasen edellyttäisi erillistä lukulaitetta.

Itse olen lukenut lukemattomia eKirjoja, laatinutkin aika monta, noudattaen alalle käytännön standardiksi muodostunutta .PDF -muodossa tapahtuvaa julkaisua. Silloin myös lukeminen on helppoa; käytännössä kaikki läppärit, tabletit, älypuhelimet yms. ”kompuutterit” toimivat, eikä erillisiä ”lukulaitteita” tarvita.

Kaupallisten eKirjojen tuottajat ovat tästä toki nyreissään, mutta se on lähinnä heidän ongelmansa, heillähän on aivan omat intressinsä.

PDF -muotoisten eKirjojen tuottaminen on myös helppoa: tulostaa vaan materiaalin .PDF -tiedostoksi ja rupueaa lukemaan uutta uljasta kirjaansa! PDF -tiedostoihin voi liittää myös kuvia ja scannauksia, eli mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kaiken lisäksi, .PDF -tiedostoja voidaan laatia ilmaisilla ohjelmilla – ainakin jos käytät Linuxia!

Tuo edellä oleva on siis vain asian tekninen lähestymismalli. Mikäli kyseessä on tekijänoikeudella suojatun materiaalin muuntaminen eKirjaksi, on tekijänoikeuden omistajalla varmaan oma sanottavansa asiassa. Tästä asiasta on käsittääkseni jopa Google saamassa sormilleen, koska se ajatteli voivansa ottaa mitä tahansa materiaalia netistä ja tehdä siitä oma ”eKirjastonsa”