Eilisen sopan pankkiosuus

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä kris
kris Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Onhan nämä pankkijutut vähän kuivan puoleista asiaa, mutta kyllä eilen olis vähän vähemmälläkin ”kosteuttamisella” pärjätty… 🙂 Vieläkin taitaa olla jaloissa jäljet sandaalinremmeistä lähteneestä väristä kun kahlasin Reflaan ja takaisin, tosin olin jo ehtinyt harjotella sitä uimista junakadulla pari tuntia aiemmin, siellä oli vettä varmaan 40cm ja tänään olen kuullut, että Mijasin vesipuisto oikein evakuoitiin eilen, kun siellä alkoi olla vettä kainaloihin asti. Eli oikeastaan meillä oli ihan kuiva tapaaminen, käsipohjan uimisella selvisi hyvin. Ja hauskaa oli!

Kiitokset orkkilaisille, että kutsuitte mut mukaan oli jotenkin tosi jännä kokemus ensi seurailla tätä kirjoittelua täällä, sitten alkaa vähitellen osallistua siihen verkossa ja lopulta lähteä tapaamaan ihmisiä. Hassulta tuntui myös kuunnella kun muut mainitsee mulle periaatteessa täysin tuntemattomia orkkilaisia ja kuitenkin niin kuin muka jotenkin tunnen heidät kun olen lueskellut juttuja täällä. En ole koskaan ennen kirjoittanut tai seuraillut mitään nettifoorumia tällä tavalla ja kokemus on ollut hauska, nyt kun olen ollut soppapäivillä niin tunnen itseni jo aika ”täysiveriseksi” orkkilaiseksi ja kovasti haluan yllyttää kaikkia muitakin mukaan heti jos ja kun tulette täällä Aurinkorannikolla käymään. (Ja samalla muistuttaa, että Orkki on enemmän kuin Aurinkorannikko eikä sopan syöminen kuitenkaan mikään edellytys ole sille että Orkissa voi olla ”täysillä” mukana!)

Mutta asiaan… (taisin jo sanoa, etten hetkessä hiljene kun vauhtiin pääsen… :-))

Viime viikolla kyseltiin:

Onko pankkitalletuksilla Espanjassa mitään vakuuksia?

… ja onhan niitä: Espanjan keskuspankki takaa 20.000€ per asiakas, jos pankki joutuisi kriisiin, jopa konkurssiin. Vakuus on per henkilö eikä per tili, eli on ihan sama ovatko rahat yhdellä tai useammalla tilillä kyseisessä pankissa ja toisaalta, jos samalla tilillä on kaksi tilinomistajaa, niin vakuuskin on 2 x 20.000€.

Espanjankielen taitoiset voivat lukea lisää Espanjan Keskuspankin sivuilta kohdasta, jossa kerrotaan henkilöasiakkaita kiinnostavista jutuista, teksti on selkeää ja kansantajuisesti kirjoitettua:

http://www.bde.es/clientebanca/garantia/garantia.htm

Espanjan pankit ovat Keskuspankin tiukassa valvonnassa ja hyvässä kunnossa, jos aikoinaan pikkupankkeja onkin ollut kriisin partaalla niin ne on usein ”ajettu” fuusioitumaan isompien kanssa, ennen kuin asiasta on tullut ongelma. Cajasolin fuusiolla ei ole tällaisten juttujen kanssa mitään tekemistä, fuusion osapuolet El Monte ja Caja San Fernando olivat molemmat hyvässä kunnossa, suunnilleen saman kokoisia ja uusi talo on nyt Andalusian suurin rahoituslaitos, kansallisella tasolla säästöpankeista kahdeksas.

Suurin pankkiskandaali viime vuosikymmeninä on ollut Baneston taseesta 90-luvulla löytynyt valtava aukko, silloin käsittääkseni keskuspankki tuli vastaan niin, että kaikki asiakkaat saivat kaikki rahansa turvaan. Viime vuonna päiviteltiin Afinsa nimisen putiikin ongelmia, rahaa tuntui olevan ”hukassa” noin 700 miljoonaa, mutta Afinsa ei ollut pankki eikä siksi toimi Keskuspankin valvonnan alaisena, ihmiset olivat tallettaneet rahansa siihen, että ne sijoitettiin postimerkkikokoelmiin, joiden arvon piti lupausten mukaan nousta vähintään 5% vuodessa. Mutta tällä ei todellakaan ole pankkitoiminnan kanssa mitään tekemistä, vaikka valitettavan moni menetti säästönsä siiná kuviossa.

Uusiakin kysymyksiä eilen tuli esiin, esimerkiksi:

Mitä maksaa pankkikortilla nostaminen?

Se riippuu siitä, mitä kortin myöntänyt pankki sopimuksessaan sanoo. Joko se on ilmaista, siitä menee pieni (50-60c) komissio tai sitten prosentuaalinen komissio (2-2,5%), oman pankin automaateissa, oman pankin yheiskäyttöverkossa tai toisissa verkoissa. Täytyy ottaa selvää omasta pankista. Espanjan yhteiskäyttöverkoista laitan lisää tietoa Orkin tietopankkiin lähiaikoina.

Voiko pankkikortilla saada tilin miinukselle?

Joskus voi, jos pankki on antanut siihen ns. off-line limiitin, jotta asiakas ei jäisi ihan ilman rahaa silloinkaan, jos automaatissa ei jostain syystä ole linjaa. Monet asiakkaat nimen omaan haluavat, että kortilla EI pääse ylittämään tiliä ja toisaalta pienten tilinylitysten karhuaminen on pankille työlästä ja kallista, eikä asiakas usein ymmärrä miksi muka on tilinylitysmaksuja kun kerran tilinylitykseen ei pitänyt olla mahdollisuutta. Siksi itse poistan nuo off-line limiitit kaikista meidän korteista, jos halutaan luottoa niin jutellaan sitten luottokortista ja kaikille on selvää, missä mennään ja mitká on ehdot. Mutta muissa pankeissa voi olla toinen käytäntö.

Mikä ihmeen Maestro kortti?

Maestro kortti on pankkikortti, jolla voi nostaa káteistä ja maksaa kaupoissa sekä Espanjassa että ulkomailla. Kustannukset riippuu myöntävästä pankista.

Mitä eroa on Maestrolla ja VisaElectronilla?

Sama ero kuin Coca Colassa ja Pepsissä. 🙂 Tarkkaan ottaen sama ero kuin MasterCardilla ja Visalla, eli käytännössä ei mitään. Maestro kortteja ei jostain syystä ole Suomessa, mutta esim. Baltiassa ei ole VisaElectroneja tietääkseni ollenkaan, vaan kaikki on Maestroja. Espanjassa se, kumman kortin pankkikortiksi saat riippuu siitä, minkä pankin asiakas olet. Kaikki Espanjan pankkikortit ovat jompaa kumpaa tyyppiä ja toimivat myös ulkomailla.

Vähän muitakin juttuja mietittiin…

…lisäksi juteltiin vähän siitä, minkälaisia korkoja Espanjassa maksetaan ja siitä, että pimeä raha ei enää ole ollenkaan niin helppo juttu Espanjassa: valvonta on tiukentunut valtavasti ja asuntokaupassa on syytä tietää, mitä tekee jos vie rahaa notariaattiin kirjekuoressa. Pitää muistaa että pimeä osuus kauppasummasta on ennen kaikkea myyjän, ei ostajan etu.

Ja alustajakin kävi kyseleväiseksi

Pankkineuvojakin heittäytyi kyselemään alustamisen lisäksi: ostin perjantaina tietokoneen kotiinkin ja pitäisi saada siihen ADSL, mistäpä sitä parempaa tietoa saisi kuin orkkilaisilta! Hirvitti kuulla, että ADSL:n saamiseen voi mennä puolikin vuotta ja ongelmat on yleisiä. Onneksi Kari osasi sanoa, että ei ole ihan pakko olla Telefonican asiakas vaan voi ottaa myös Tele2 linjan. Varmaan kuitenkin Telefonicalle soitan ja kerron sitten, miten linjan vetäminen Mijasin vuorten taakse oikein onnistuu.

Jatkuu pian…

Vielä kerran kiitokset kaikille hauskasta lounaasta ja siitä, että minut on toivotettu niin tervetulleeksi mukaan! Tulen toistekin sopalle ja tuon saman kalvosarjan 😉 tullessani niin että nekin, jotka ei eilen osanneet uida paikalle pääsee kyselemään ja juttelemaan. Tänään en valitettavasti pääse ja ensi viikkokin voi olla hankala, mutta Kari varmasti tiedottelee täällä milloin on taas seuraava pankki-isku tulossa. 🙂

Aika rennosti se meni, meinaan tiedoksi niille, jotka tykkää, että alustukset olisi tylsiä. 😉