Ei ihan

LINKKI

devspain
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.01.2007
Kirjoituksia: 22
Vastauksia: 1281
Tomas kirjoitti:

Itseltäkin ääni Ubuntulle+OpenOfficelle+Firefoxille, mutta mutta..

OpenOfficen käyttämä ODF standardisoitiin ISO’n toimesta 2006, eli myöhemmin kuin mitä MS on käyttänyt XML-pohjaisia ratkaisuja. Joten perinteinen muna vai kana ongelma.. Ja onhan tuo MS Officen käyttämä Open XML standardisoitu, mutta ei jenkkiläisen ISO’n vaan Eurooppalaisen ECMA’n toimesta, ja on avoin mikäli noudatetaan ko. standardin määrityksiä.

Niin, sääli, että standardointijärjestöjen toimiaKAAN ei ole standardoitu!

Mitä tulee siihen, että se standardoitiin myöhemmin, johtuu ”suurien pelaajien” nihkeydestä avoimia arkkitehtuureja kohtaan. OpenOfficen menetelmä on ollut markkinoilla huomattavasti kauemmin ja toisaalta voidaanhan sanoa, että eihän esimerkiksi TCP/IP:kään ole standardi, ISO OSI sen sijaan on ja tietty TCP ja IP osaltaan toteuttaa osan ko. kommunikaatiopinon standardista…

Tomas kirjoitti:

Yhteensopivuusongelmat vanhempien versioiden kanssa ovat aivan normaaleja _kaikille_ ohjelmille. Eli mikäli yhteensopivuus säilyitettäisiin, ei uusia ominaisuuksia voisi käyttää eikä kehittää. Ja ainakin omat kokemukset MS Office vs OpenOffice tiedostomuotojen yhteensopivuuksista ovat olleet aika kehnoja, yhtälailla OpenOfficeen avattu microsoftin dokumentit on joutunut uudelleen muokkaamaan, että muotoilut ja kuvat ovat olleen oikeilla paikoillaan. Toisinpäin ei ole oikein kunnon käyttökokemusta.

Niin, eipä voikaan olla toisinpäin kokemusta, kun M$ ei ole vaivautunut tekemään softaansa tuota filtteriä.

Tomas kirjoitti:

Oma mielipiteeni on, että mieluummin ilmaisia kuin laittomia versioita! OpenOfficella pystyy tekemään (varmastikin) kaikki samat asiat kuin Microsoftin maksullisella tuotteella. Ja samaten käyttöjärjestelmän tehtävä ei ole olla hieno ja raflaava, vaan ainoastaan mahdollistaa vakaa alusta käytetyille ohjelmistoille.

Juuri näin. Tässä on se asian ydin. Linux on itseasiassa melko tylsä käyttöjärjestelmä sillä se ”vain toimii” eikä tee mitään muuta ihmeellistä sen lisäksi.

Tomas kirjoitti:

Mitä noihin galluppeihin firmojen suunnitelmista vaihtaa käyttöjärjestelmää tulee, niin itse jätän ne suosiolla omaan arvoonsa. Mikäli asiaa kysytään pienen tai PK firman talouspäälliköltä, joka näkee lisenssimaksuihin menevät kulut, niin varmasti olisivat kiinnostuneita halvemmista vaihtoehdoista. Ja ehkä pienellä, oman IT tuen omistavalla, firmalle OpenSource-tuotteiden käyttö olisikin mahdollista, mutta karrikoidusti voisi sanoa, että IT tuen kustannukset ovat kääntäinverrannollisia ohjelmistojen lisenssimaksuihin. Ja kaikkien kallein vaihtoehtohan on, että kuitenkin jouduttaisiin säilyttämään ne muutama Windows-työasema, koska palkkahallinnon softa tms. ei käänny Linuxin päälle..

Gallupit ovat ainoa asia jonka nojaan voi jotain mutu-tuntumaa perustaa. Mitenkäs muuten voisi sanoa mihin suuntaan ollaan menossa?

Me Devspainissä olemme olleet Linux alustalla 100% useita vuosia ja ongelmia ei ole juurikaan tullut eteen.

Mikäli ”palkkahallinnon softa” ei uppoa avoimille järjestelmille on vika aikoinaan tehdyissä IT-päätöksissä. Juuri niissä mistä nyt varoitan ihmisisä. Älkää menkö ”naimisiin” yhden suljetun ympäristön tuoteiden kanssa sillä jatkossa sen kustannukset ovat arvaamattomat. Avoin arkkitehtuuri sallii teille takaportin myös jatkossa.

Tomas kirjoitti:

Mutta jotta tuotaisiin jotain lisäarvoa tähän keskusteluun, niin yhtenä todella suurena etuna pitäisin Linux-versioissa niiden toimivuutta vanhemmankin raudan päällä. Itse olen asennellut tutuille/sukulaisille netti-pc’itä, jotka pyörivät yli 5 vuotta vanhoissa kannettavissa ilman isompia ongelmia. Ubuntun on asentunut ilman ongelmia useimmissa tapauksissa, ja firefox vaatii pientä viilausta, että kaikki videot yms. näkyvät oikein. Mutta kunhan kerran nuo on saanut kuntoon, niin ei ole ollut ongelmia. Myöskin kaikki muutkin loput tarpeelliset ohjelmat, kuten Anti-Virus ja web-selaimet, löytyvät ilmaisversioina, ja ovat samalla lailla tarpeeksi päteviä kotikäyttöön.

Niinpä. Tässä on hyvä pointti jälleen. Kuinkahan monta kertaa minäkin olen asentanut tuliteränuuteen koneeseen lisää keskusmuistia vain sen vuoksi että siinä sattuu olemaan se pakkomyyty Vista, jolle ei riitä mikään. Toivon todella, että Windows 7 ratkaisee edes tämän resurssiongelman.

Omat kokemukseni Ubuntusta ovat ne, että ainakaan viimeisin asennus ei aiheuttanut mitään erillistoimenpiteitä. Videot jne toimivat ”lennosta”. Itse tosin suosin ohjelmistokehitystyössä Fedora-jakelua.

Itse Linuxin toimintamalliin kuuluu se, että määrätyt asiat on helpompi säätää kohdalleen konfiguraatiotiedostoja muokkaamalla, joka voi olla joillekin vaikeaa, mutta toisaalta se palkitaan edellämainitulla ”se vaan toimii” maininnalla. Kun kaikki on laitettu kuntoon, niin mikään ei ajan myötä hidastu tai ala sekoilemaan.

Tomas kirjoitti:

Ja sen verran vielä, että itse olen henkeen ja vereen Linux-miehiä, opiskelinhan señor Torvalds’in kanssa samaan aikaan Hgin Yliopistossa Tietojenkäsittelyopin laitoksella (vai mikä se olikaan nimeltään, sumeiden opiskelija-aikojen muistot ovat vielä sumeampia).. aikoinani..

Nyt on vain sumeaa logiikkaa 🙂 ,ei enää opiskelija-aikaa.