Desibeli on suhde

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Uusi Skype versio Desibeli on suhde

LINKKI

jhatinen
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 07.07.2008
Kirjoituksia: 9
Vastauksia: 133

Niin, lienee hieman syytä täsmentää Beliä, tarkemmin sen tutumpaa kymmenesosaa eli desiBeliä.

Kovin suuri dB ole lainkaan hyvä asia kun puhutaan vaimennuksista.

Meteli:

Ihmisaistit ovat logaritmisia, myös kuuleminen. Sillä tarkoitain lähinnä, että äänenpaineen 10-kertaistuminen tuntuu aina yhtä suurelta muutokselta: siis kasvu sadasta tuhanteen tuntuu yhtä suurelta kasvulta kuin kymmenestä sataan. Ihmiskorvalle logaritminen desibeliasteikko siis sopii paremmin kuin lineaarinenasteikko. Koska äänen teho on verrannollinen äänenpaineen neliöön, äänenpaineen kasvaminen kymmenkertaiseksi vastaa äänen tehon satakertaistumista eli kahdenkymmenen desibelin (2 belin) nousua. Äänenpaineen satakertaistuminen vastaa äänenvoimakkuuden 40 dB kasvua ja äänenpaineen tuhatkertaistuminen 60 dB kasvua jne.

Teho/vaimennus:

No miten tämä liittyy nettiliittymiin? Eipä juuri mitenkään, muka… tai kun puhutaan tehoista ja tehosuhteista – niin ehkä sitten. Tehoissakin puhutaan samasta Beleistä tosin ~1/2 hieman toisin. Siis paljonko on 8 dB tai alle SNRää? Tai jos sattuisi olemaan 24 dB, niin onko se paljon vai vähän? 🙂

Jos tehoissa kymmenen kertaa on 2 dBtä, (äänessä 4 dB) sata kertaa on 20 dBtä (äänessä 40), tuhat 30 dBtä (äänessä 60) … Veikkaan että 70 dB:tä on jo tosi paljon… ai niin, ja vaimennukset ilmoitetaan yleensä – dB:nä, siis -3 dB:tä olisi reilun puolen vaimennus.

Hitsi kun yksinkertainen voi näitä yksinkertaisia asioita murehtia 🙂 Keväällä otan desiBelit mukaani ja ehkä näytän ne teille vielä 🙂

Jussi

… turha pitää jännityksessä: Homma on yksinkertaisesti näin: teholla 1 dB= 10*log (mitattuteho/vertailuteho) äänellä (tai esim. jänniteellä) 1 dB= 20*log (mitattuääni/vertailuääni)