cava

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
arnold malaga Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846
Lumenluoja kirjoitti:

Pullot, laatikot ja korkit ovat kyllä päälisinpuolin moitteetomassa kunnossa. Juoma on sellaita ”terävää” eli kuin pirtulla waffistettua laihaa litkua. Joka siemauskella tulee suuhun sellainen pistävä alkoholin maku – ehkä nämä ovat olleet liian lämpimässä.

Jos viini on kovin tuoretta (tai siis ’nuorta’, kuten hienostelijat sanovat:), saattaa maku olla vielä liian raaka. Ehkä sitä seuraavaa pulloa ei kannata avata vielä, vaan vasta keväämmällä. Joskus voi käydä niin, että kun on mennyt ostamaan laatikollisen edullista viiniä, ja sitten se hieman ’unohtuu’ kellariin, kun ei koko ajan viitsi juoda sitä samaa, niin saa huomata vuoden kuluttua, että se viimeinen pullo olikin niistä se parhain.

Aina ei tietenkään ole juuri noin, kun edulliset viinit (eli 95% maailman viinituotannosta) on alunperin tarkoitettukin juotavaksi 1-3:n ensimmäisen vuoden aikana siitä, kun ne tulevat myyntiin. Näin ollen kaikki niistä eivät useidenkaan vuosien aikana muutu mihinkään, jotkut jopa etikoituvat.

Lumenluoja kirjoitti:

…miten ihmeessä voidaan myydä ”kelvollista” cavaa 1,5€/plo hinnalla? …tehdäänkö ne ns ”pikacavana” eli truutataan hiilihappoa tylysti viinin sekaan? FIN/pikasima vs. ESP/pikacava…. 😉

Uskomatonta kyllä, mutta nuo ovat aivan oikeaa cavaa. Cavana ei saa myydä kuin cavaa, tai muutoin käy valmistajalle huonosti.

Cavan valmistusmenetelmänä on ns. shampanjamenetelmä, jossa juoma käy loppuun ylösalaisissa, väliaikaiskorkitetuissa pulloissa muodostaen hiilihappoa. Sitten vain pullojen kaulat jäädytetään, avataan korkki varovasti, ja alas valunut hiiva poistuu jäätyneenä tulppana, jonka jälkeen sitten oikea korkki paikalleen ja etiketti kylkeen. Tokihan nykyteknologia on apuna tuossa.

Mitä tulee vaikkapa Lidl’in alhaisiin hintoihin noiden juomien suhteen, johtuu se suurista ostoeristä ja myös siitä, että alkoholijuomia voidaan Espanjassa käyttää ”sisäänheittotuotteina”. Harva nimittäin lähtee sieltä Lidl’istä vain pelkkä cavapullo mukanaan.

Ensi maanantaista lähtien on Torremolinon Lidl’issä myynnissä rajoitettu erä Jaume Serra’n Cava Brut Nature’a 1,99e (yks ysiysi:) per pullo. Prikuulleen samaa tavaraa löytyy Vinopedian nettisivulta 6,15e per pullo.

http://www.vinopedia.com/wine/Jaume+Serra+Cava+Brut+Nature

Nyt paraikaa on Lidl’issä menossa Cava Arestel D.O. Extra Brut Vintage 1,69e / pullo, joten ei niille voi tuosta oikein minkäänlaista voittoa tulla.