Baskimaa ja vähän galiciastakin

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Pohjois-Espanja Baskimaa ja vähän galiciastakin

LINKKI

kris
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Terve!

En taida olla ihan baski kun en koskaan ole baskimaassa asunut, kylläkin matkustanut paljonkin sekä työasioissa että vapaa-ajalla. Tässä siis muutamia juttuja, joita tulee mieleen:

– Minustakin baskimaassa on ”reipas pohjoisen meininki”, ajatusmaailma osuu jotenkin yksiin suomalaisten kanssa ja heidän kanssa on oli hyvin helppoa ja kivaa tehdä töitä. Kun hommiin tartutaan niin ne hoidetaan.

– Maisemat ovat upeat, San Sebastian on yksi Espanjan kauneimpia kaupunkeja, mutta myös yksi maan kalleimpia paikkoja asua.

– Politiikasta on hyvä pysyä ihan hiljaa. Joskus jännitteet tuntuvat ilmassa vahvasti ja kiihkoilijoita tosiaan löytyy. Mutta jos et puutu politiikkaan ja opettelet muutaman sanan baskin kieltä (kiitos ja päivää tms) ja muistat kehua paikallisia juttuja, niin kaikki, kiihkoilijoita tai ei, ovat onnellisia kuulemaan hyvää omasta maastaan ja jopa ihan ylitsevuotavan ystävällisiä ulkomaalaiselle. Esittelevät maataan ja tapojaan mielellään ja ylpeinä. Kun vielä kerrot että on teorioita siitä, että baskin kieli ja suomi olisivat kaukaisia sukulaisia saman tyyppisten rakenteiden pohjalta (vaikka virallisesti eivät sitä ole), niin saat porukasta ylimpiä ystáviä.

– Baskimaan ruoka on mielestäni maailman parasta!

– Veikkaisin, että koulua voi käydä kyllä espanjaksikin, on siellä paljon paikallistakin väestöä, jotka eivät puhu baskia kovin hyvin. Nuori polvi kylläkin puhuu usein baskia paremmin ja mielummin kuin espanjaa. Francon ajan politiikan vuoksi yli nelikymppiset eivät aina osaa baskia ollenkaan vaikka olisivat henkeen ja vereen nationalisteja aatteeltaan. Baskimaassa asuu myös paljon muualta tulleita tai muualta tulleiden lapsia, maltillisempine mielipiteineen.

– Turvallisuudesta en osaa sanoa. Terrorismin vuoksi en siellä tai muuallakaan Espanjassa ole pelännyt koskaan. Baskimaassa se kyllä ”tuntuu ilmassa”, mutta enemmän sanattomana jännitteenä, ei niin että itse tulisi mietittyä, että joutuuko pommin uhriksi. Varmasti mikä tahansa matka moottoritiellä on suurempi riski kuin se että suomalainen joutuisi baskimaassa terrorismin uhriksi.

– San Sebastianin kaduilla en koskaan nähnyt kodittomia. Paikallinen tuttavani sanoi, että kaupunki ostaa heille bussilipun Madridiin ja lähettää keskushallinnon poliitikkojen huoleksi. En ole ihan varma, oliko se herja, mutta kuulosti ainakin, että kertoi asiaa tosissaan ja tietäen poliittiset kuviot se saattaa olla tottakin.

– Myös Galiciassa olen ollut työasioissa ja muutenkin. Kaunista, mystistä seutua, tulee tunne siitä että olet kaukana kaikesta, maailman äärissä. Ihmiset mukavia mutta mielestäni vaikeampia tutustua kuin baskimaassa.

– Galician kielen asema on erilainen kuin baskin. Gallegot eivät mielellään puhu galiciaa muualta tulleen kanssa, vaikka kieltä opettelisitkin. Siihen liittyy jonkinlainen ”köyhän väen kielen” leima, he mielummin osoittavat olevansa riittävän sivistyneitä osatakseen espanjaa. Baski taas ylpeänä puhuu baskia, jos suinkin voi ja vastapuoli ymmärtää.

– Galicialaisista sanotaan Espanjassa että he vastaavat kysymyksiin kysymyksillä. Tyliin: Mitä kello on? – Miksi haluat tietää? Tuo on liioittelua, mutta jotain perää siinä on… Jos valitsisin asuinpaikkaa näiden kahden väliltä, viihtyisin itse paremmin baskimaassa.

– Turismin kannalta koko Pohjois-Espanja on aarre, jonka toivoisin suomalaistenkin löytävän.

Ei tässä nyt kovin eksaktia faktaa ollut, mutta toivottavasti jotain apua.