bakteerit ja avaruus

LINKKI

arnold malaga
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846
Tuumailija kirjoitti:

Kyse on ihmisten tyhmyydesta.

Jep. Onneksi me täällä orkissa ollaan sentään viisaita. 😉

Vaikka Sokrates kylläkin aikoinaan sanoi Platonille ja kumppaneille, että ”Minä en ole viisas, mutta minä myönnän sen, ja siinä minä olen teitä viisaampi”.

Tuumailija kirjoitti:

Kaikki avaruusromu tulisi kerata talteen, silla maasta tuodut bakteerit muuttuvat, kun ne joutuvat tekemisiin vierasperaisten bakteerien kanssa.

Duodanoin… Näitä ”vierasperäisiä bakteereja” ei kyllä tähän mennessä ole löydetty.

Tuumailija kirjoitti:

Joskus luin, etta NASA oli tehnyt tutkimuksia, jonka mukaan maan bakteerit myos lisaantyvat avaruudessa tuhat kertaa nopeemmin… [clipety clipp] …Rottiin oli tartutettu salmonellaa ja se maasta avaruuteen viety ja takaisin tuotu bakteeri iski rajummin mita normaali.

Tämä kyllä on totta, paitsi että hiiret eivät olleet mukana matkalla. Vuonna 2006 lähetettiin avarussukkula Atlantiksen kyydissä erittäin huolella (kominkertaisesti) ympäristöstä tulevia tartuntoja vastaan kapseloitu Salmonella typhimurium –kanta. Maapallon tavallisin ruokamyrkytysten aiheuttaja. Bakteereille annettiin matkan alussa ja kahdenkymmenen neljän tunnin kuluttua puhdas kasvuravintoliuos. Muuta niille ei avaruudessa tehty.

Kun bakteerit sitten sukkulan palattua tutkittiin, niin havaittiin niiden 167:stä geenistä 73:n proteinitason muuttuneen avaruusmatkan aikana. Sitten näitä bakteereita syötettiin hiirille, jolloinka todettiin niiden olevan kolme kertaa ärhäkämpiä, kuin kanta oli lähtötilanteessa ollut.

Tuumailija kirjoitti:

Kaiken jarjen mukaan siina mainitsemassasi ”taivaalta tippuneessa kivessa” ei voi olla muuttuneita bakteereita vaan ihan oma bakteerikantansa, joka ei valttamatta selvia hengissa taalla. Tai edes paase ihmisen elimistoon kuten se ns. muuntobakteeri, jota loytyy esim. avaruusaluksista. Tai no juuh, mista senkin taas tietaa… 🙂

Ai ai… Nyt täytyy olla tarkkana siellä takavasemmalla, ettei mene puurot ja vellit keskenään sekaisin. Nuo edellä mainitut salmonellabakteerit olivat matkan aikana erittäin hyvin suojattuina ulkoisilta vaikuttimilta, kun sitten taas puolestaan ne bakteerit, jotka kulkeutuvat avaruuteen luotaimien ja sateliittien mukana, tuhoutuvat, kun ne joutuvat alttiiksi Auringosta saapuvalle säteilylle.

Astronauttien ns. avaruuskävelyssä, eli sukkulamiehistön suorittamissa ”ulkoduuneissa”, kuten avaruusluotaimien korjailussa, käytetään kaikkien tietämää avaruuspukua, jonkalaista suojaa ei avaruuteen paiskatuilla himmeleillä ole. Näin ollen bakteerit ovat mennyttä kalua alta aikayksikön. Todennäköisesti juuri tästä syystä noita vierasperäisiä bakteereja ei ole koskaan löytynyt.

Ja kun mennään hieman kauemmas avaruuteen, pois tältä ’turvalliselta’ avaruuskävely-alueelta, on säteily niin voimakasta, että näillä näkymin esimerkiksi spekulaatiot jostain Marsin matkailusta on silkkaa haavetta.

Maan magneettikentän ulkopuolella avaruusalukset altistuvat Auringosta ja Linnunradasta tulevalle säteilylle. Aurinko on valtava fuusioreaktori, joka lähettää alati avaruuteen varautuneita protoneita ja muita hiukkasia.

Lisäksi avaruudessa risteilee raskaita ioneita, jotka saapuvat Linnunradan kekustasta. Näiden ionien kuljettaman energian määrä on miljardikertainen verrattuna Maassa esiintyviin radioaktiivisiin hiukkasiin.

Että tällainen tapaus tällä kertaa. 🙂