Avokado, Mexicon lahja maailmalle…

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Ruoka ja viini Herkutelkaa hedelmillä Avokado, Mexicon lahja maailmalle…

LINKKI

Hot
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 10.07.2006
Kirjoituksia: 122
Vastauksia: 535

La Luz jo mainitsikin tuon hienon hedelmän eli avokadon eli paikallisella aguacate. Myös itse syön hedelmän (siis hedelmä eikä vihannes!) useimmiten guacamolena…. mutta espanjalainen ystäväni sanoi syövänsä avokadot melkein aina sokerin tai hunajan kera jälkiruokana!

Kumma kyllä, ruokavalio on kovin erilainen ollessani Suomessa ja Espanjassa; avokado ei juurikaan maistu Suomessa. Avokadossa ei ole kolesterolia, mutta löytyy 12:sta 13:sta vitamiinista, paljon hyvää kuitua ja rasvakin on pääosin monityydyttymätöntä ja kaloreitakin on vain sopivasti, alentaa kolesterolia, pitää ihon nuorena,….

Mutta ainainen pulma on tuo oikea-aikainen kypsyminen eli tavoite olisi, että avokado kypsyy silloin kun tarvitsen sitä eikä silloin kun hedelmä itse päättää kypsyä.

Olen toistaiseksi kärsivällisesti kypsyttänyt avokadot ja heittänyt sitten jääkaappiin, jossa kypsä säilyy hyvin pitkään. Vaan jos haluaa nopeuttaa kypsymistä, sekin onnistuu, jos laitat samaan hedelmävatiin kiivejä, banaaneja tai omenoita, joista lähtevä etyleenikaasu nopeuttaa kypsymistä – myös sanomalehti ympärillä jouduttaa prosessia. Ilmeisesti Stockmannin ”ready to eat” avokadot on kypsytetty keinotekoisesti etyleenillä?

Toinen pulma on ollut se, että jotkut avokadot ei kypsy ollenkaan vaan päätyvät nahkeiksi ryppyisiksi ennen kuin mätänevät…. Syy lienee se, että varsinkin vihreä avokado ei kypsy ollenkaan, jos se laitetaan liian aikaisin jääkaappiin joksikin aikaa….