Autonomona S.L.ssä

LINKKI

Camionero
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 11.12.2009
Kirjoituksia: 0
Vastauksia: 8
kris kirjoitti:

Tässä vaiheet suunnilleen SL:n perustamiseen:
Varataan kaupparekisteristä nimi (3 ehdotusta siltä varalta ettei ekat olisi vapaana); avataan pankkitili (mie voin auttaa tässä… 🙂 ) ja talletetaan pääoma, pankki antaa todistuksen; haetaan CIF eli Y-tunnus verotoimistosta; mennään notariaattiin allekirjoittamaan perustamiskirja (escritura de constitución) näiden papereiden kanssa; rekisteröidään escritura kaupparekisteriin ja käydäán verotoimistossa aktivoimassa Y-tunnus (alta en IAE); toimitetaan kopiot pankkiin, jotta tekevät yritystilistä toimivan ja pääoma on yrityksen káytössä (prosessin ajan varat ovat rekisteröimättömän yrityksen nimissä ja siksi jäädytettyinä.) Aikaa koko hommaan menee väkisin ainakin 3-4 viikkoa. Kustannuksia en muista, joten parempi etten sano siitä mittään.

Autonomon saa kunhan on NIE ja tehdään verotoimistossa ”alta en autónomo”, voit käyttää henkilötiliä toimintaan ja ”Y-tunnuksesi” on NIE- numero.

Kummassakin tapauksessa maksat yrittäjän sosiaaliturvamaksuja noin pari saataa kuussa. Työttömyysturvaa ei ole, jonkinlainen turva sairauden varalta kyllä, mutta ei kummoinen.

On todella kattavaa tietoa aloittavalle yrittäjälle koko ketju täynnä, mutta pari asiaa jäi vaivaamaan: Entisenä autonomona ja S.L.-yrityksen harjoittajana ihmettelen, kun vuosituhannen alussa minun piti perustaa nuo molemmat yhtä aikaa. Eli olin perustamassa S.L-yritystä, niin tässä ketjussakin mainittu hyvämaineinen espanjalainen asiointitoimisto kehotti ottamaan myös autonomon. Perusteena oli, että S.L:n administrador eli toimitusjohtajalla pitää olla autonomo. Liittyi kai johonkin juridiseen juttuun. En tiedä oliko väärinkäsitys vai huono tulkkaus, mutta luotin niin siihen Gestoriaan etten sen kummemmin miettinyt asiaa. Nyt vaan tuli mieleen, luettuani tämän ketjun, että maksoinko vuosikausia turhaan autonomomaksuja? Niin, ja kahta autonomoa ei voi olla S.L.:ssä. Siis omistajina.
Olisikin mukava tietää, niin minun kuin mahdollisten tulevien yrittäjienkin, kumpi näistä käytännöistä on oikea, minun kokema vai tässä ketjussa kerrottu malli?