Autonomo ja S.L.

LINKKI

kris
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Terve Camionero,

Ihan oikeaa tietoa sait, S.L. yhtiön ”administrador” täytyy aina olla autónomo ja maksaa siis autónomo maksua eli yrittäjän sosiaali- ja eläketurvamaksua. Yhtiön omistajana ja adminstradorina et voisi olla sosiaaliturvan piirissä tavallisen työsuhteen kautta (regimen general), koska yrittäjänä ja omistajana työllistät itse itsesi, et ole toisen palveluksessa.

Kyllä S.L. yhtiössä voi olla useampikin autonomo omistajana, asia riippuu siitä, mitä yrityksen perustamiskirjassa lukee. Yrityksessä voi olla yksi ainoa ”administrador único” tai useampia, jotka voivat olla ”administradores solidarios” tai ”mancomunados”. Solidarios vaihtoehdossa kumpi (tai kuka) tahansa administrador voi edustaa yritystä yksinään, ”mancomunado” tarkoittaa, että kaikkiin päätöksiin tarvitaan molemipien (tai kaikkien) allekirjoitus. Tämä vaihtoehto on työläämpi jokapäiväisten asioiden hoitamisessa, ja siksi harvinaisempi, mutta sitä käytetään kyllä, sekä yrityksissä että yhdistyksissä ja taloyhtiöissä.

Jos sinulle on sanottu että voi olla vain yksi administrador, niin varmasti tarkoitettiin että escriturassa eli yrityksen perustamiskirjassa luki niin. Escrituran tekstiä voi tältä osin muuttaa, sitä varten tehdään yhtiöjärjestyksen muutos, joka allekirjoitetaan notariaatissa ja se tarvii sen jälkeen kirjata uudestaan kaupparekisteriin ja asiasta on tietysti kustannuksensa.

Yritys voi myös – notariaatissa ja kaupparekisteriin kirjaten – antaa valtakirjan, apoderamiento, muille osakkaille tai ulkopuolisillekin. Tätä tarvitaan esim. silloin jos annetaan jollekin muulle kuin administradorille káyttöoikeus yrityksen pankkitiliin.

Administradorin ja apoderadon ero on siinä että verottajan ja sosiaaliturvan kanssa asioidessa administrador on aina se, joka allekirjoittaa ja on viime kädessä vastuussa yrityksen toiminnan laillisuudesta. Apoderado, valtuutettu ,ei voi edustaa yritystä näiden tahojen kanssa toimiessa, muuten kyllä kaikissa niissä asioissa, jotka valtakirjassa on määritelty. Valtakirja voidaan tehdä niin laajaksi tai suppeaksi kuin valtakirjan myöntävä administrador itse haluaa. Suomessa administradorin voisi kai suunnilleen kääntää toimitusjohtajaksi, kun taas apoderado on kuka tahansa, jolle on myönnetty edustaa yritystä sovituissa asioissa.