autonomo asiaa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä kris
kris Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Argh, kirjoitin tähän varmaan kilometrin mittaisen vastauksen ja sitten tumpelona onnistuin hävittämään sen. Toivottavasti tästä kakkosversiosta tulee jotenkin tiiviimpi, mutta ”jalostetumpi” 😉

Koitan muistaa mainita, mitä tiedän varmasti, mikä on ”tietääkseni” tasolla. Olen ammatikseni pankkineuvoja Cajasol (entinen El Monte) säästöpankissa, joten raha-asiat on hanskassa, ja työ vie mut usein lakimiesten ja kirjanpitäjien puheille, lisäksi auttelen ystäviäni pienyrityksen paperiasioissa ja numerojutuissa kampaamo-kauneushoitola putiikissa.

Toiminimen voi rekisteröidä, olen náhnyt jopa EU-rekisteröinnin, papereissa oli jonkun (?) Espanjan ministeriön nimi. Pankkitiliin autonomo voi laittaa kaupallisen nimensä ns. kakkosnimeksi, näin laskut löytävät tiensä tilille myós toiminimen perusteella. Monet asiakkaani ovat vaihtaneet tämän kaupallisen nimensä SL:n nimeksi ilman, että sitä olisi aiemmin sen kummemmin rekisteröity. Koska nimi on ollut yleensä suomen tai englannin kielinen, niin sille ei juurikaan ole ollut muita ottajia, vaikka sitä ei oltukaan rekisteröity. Turvaa rekisteröiminen tietysti antaa.

Autonomo on autonomo laskutuksesta riippumatta, se noin parin sadan minimimaksu on maksettava joka tapauksessa, vaikka olisitkin muissa töissä tai laskuttaisit vain vähän. (En ole 100% varma, mutta melkein…:-) )

Toisaalta olet sitten heti sosiaaliturvan piirissä, pääset láäkäriin terveyskeskuksessa ja sairaalassa, saat alennukset reseptilääkkeistä jne. ja elákettä kertyy. Sairaslomaakin on, mutta siinä on tietääkseni 14 päivän ”omavastuu” aika. Mutta jos on vaikka kási poikki paketissa monta viikkoa niin sairaslomakorvaus maksetaan (n. 500-600€/kk jos maksat minimimaksuja) ja äityislomaakin saa normaalisti (16 viikkoa), sitä varten täytyy tosin olla maksanut jonkun aikaa ennen raskaaksi tulemista. Työttömyysturvaa ei ole.

Saat täyden eläkkeen kun olet tehnyt tóitá autonomonoa TAI toisen palveluksessa 21 vuotta. Eläkkeen suuruus määräytyy viimeisen 15 vuoden aikana tehdyistä maksuista. Joten jos työvuosia on edessä paljon, ei kannata maksaa kuin minimimaksut, viimeisen 15 vuoden aikana kannattaa miettiä maksaisitko itsellesi enemmän sosiaaliturvaa. Táysikin eläke on Espanjassa PIENI, joten yksityistä eläkevakuutusta kannattaa miettiä jokaisen, joka täällä tóitä tekee. Siitä saa myös verovähennyksiä, 10.000€ sijoitus eläkevakuutukseen on maksimisumma, josta vähennyksiá saa. Marginaaliveroprosenttisi määrittelee, paljonko palautuksia tulee ja pankki laskee helposti arvion siitä, paljonko palautuksia saat.

Liikekumppanuudessa helpointa lienee kahden autonomon ratkaisu tai sinun SL, jota autonomo kumppani laskuttaa, mikäli vaan liikekumppani suostuu siihen, ettei tyósopimusta tehdä. Laki varmaankin jotenkin rajoittaa sitä, että autonomo laskuttaa vain yhtä yritystä, päättäjät eivät halua, että yritykset noin vaan ulkoistavat tyóvoimansa. Mutta tämä on tosi yleistä Espanjassa, joten en usko, että ongelmia tulisi.

Nyt tuli asiakkaita, joten jätetään tähän, jatkan toiste ennen kuin hävitän tän viestin taas… 😉